Вічний кубик

20.01.2009

Майже 26 років — саме стільки знадобилося британцеві Грему Парку для того, щоб скласти... кубик Рубика. Коли днями 45–річ­ний чоловік нарешті спромігся це зробити, то від щастя розридався, як дитя. Як повідомляє газета «Дейлі телеграф», протягом багатьох років сердешний не міг спокійно спати, бо й уві сні намагався впоратися з головоломкою. За цей час Парк набув «професійні» хвороби кисті та спини й ледве не втратив дружину, яка через постійну зацикленість чоловіка на кубику кілька разів поривалася його покинути. Але, до її честі, таки цього не зробила.

Свій кубик Рубика Грем придбав у 1983 році, і відтоді провів над ним загалом 27 тисяч 400 годин. Друзі пропонували йому допомогу, та й сам мученик чудово знав, що розв’язання головоломки можна знайти в інтернеті. але для нього було дуже важливо скласти кубик самостійно.

До речі, офіційно зареєстрований рекорд складання кубика Рубика становить 9,86 секунди. Чемпіонат із цього виду «спорту» регулярно проходить у Будапешті — столиці Угорщини, яка є батьківщиною винахідника кубика, архітектора і скульптора Ерно Рубика. Відтоді, як він вигадав різнокольорову забавку у 1974 році, у світі продано понад 300 мільйонів кубиків.