Хто крайній поза майданчиком?

20.01.2009

Публікація в «УМ» 16 січня історії про неприбуття «Сіверськодончанки» на виїзну єврокубкову гру отримала своє продовження. Нагадаємо, що наша команда, яка впевнено виступала в Кубку виклику, спіткнулася на… посольстві Франції в Києві — воно просто не видало українкам візи. У п’ятницю по обіді до «УМ» звернулися працівники прес–служби французької амбасади й попросили висвітлити їхню позицію стосовно цього суперечливого питання.

«Візовий відділ посольства вперше дізнався про запит на отримання віз для команди «Сіверськодончанка» лише 8 січня, — йдеться у листі із французького диппредставництва. — Візовий відділ дав згоду розглянути цей запит, надав усю необхідну інформацію й порадив звернутися якнайшвидше за призначенням візової співбесіди. Нагадуємо, що візові співбесіди зазвичай призначаються в індивідуальному порядку. Утім посольство Франції у деяких випадках іде назустріч і погоджується на групове подання документів.

Таким чином, 8 січня посольство Франції погодилося розглянути запит та видати візи членам команди на день від’їзду за умови якнайскорішого подання встановлених для цього документів. Усі необхідні інструкції були надані call–центру, який призначає візові співбесіди. Відтоді жодних документів [від «Сіверськодончанки»] не надійшло аж до 13 січня, коли команда знову нагадала про себе, намагаючись у той самий день пройти візову співбесіду та отримати виїзні документи, що з технічних та адміністративних причин виявилося неможливим.

Зважаючи на те, що посольство Франції розглядає щодня близько 230 візових запитів, та з поваги до громадян, які вже мали призначені на цю дату візові співбесіди, посольство не мало змоги видати протягом одного дня 22 візи за документами, які надходять в останню хвилину».

Керівництво «Сіверськодончанки», поінформоване про такі пояснення, з відповіддю не забарилося. «Мені дивно чути, що посольство нібито дізналося про нас лише 8 січня. Ще 6–го числа ми внесли кошти за отримання віз до Франції — можемо надати документи, які це підтверджують», — каже президент українського клубу Сергій Разумний. І додає, що працівники представництва кривлять душею, надаючи таку інформацію.

У найближчі два тижні відбудеться засідання комісії Європейської конфедерації волейболу, яке й має розставити всі крапки над «і» у цій історії.