І заграє по них труна з музикою

16.01.2009
І заграє по них труна з музикою

На вчорашній «Урядовій ярмарці» чернігівські підприємці пригрозили Кабміну непокорою і масовими протестами.

Уже два дні кілька чернігівських ринків не працюють. Підприємці протестують. А в середу, 15 січня, коли Верховна Рада розглядала законопроект «Про місцеві податки та збори», разом із колегами з Ніжина та Прилук вони на знак протесту навіть влаштували «Урядовий ярмарок», на якому пропонували товари за цінами, які з’являться піс­ля того, як парламент ухвалить цей закон — наприклад, сумки та білизну за 500 американських доларів. На Красній площі Чернігова зібралося понад тисячу учасників акції. Чернігівські підприємці відрізняються винахідливістю, тому, незважаючи на мокрий сніг, вітер і серйозність ситуації, акція проводилася доволі жваво та креативно. Не забули протестувальники і про свою знамениту труну, яку носять під час подібних акцій. Цього разу в ній ховали ринок.

Як відомо, проблемними законопроектом передбачено скасування ринкового збору і введення замість нього ринкового податку. Якщо буде прийнято новий закон, то податком обкладатимуть землю, яку виділено під ринок. Цей податок формуватиметься залежно від мінімальної заробітної плати, яка множитиметься на коефіцієнт від 0,25 до 2,5 відсотка. Тобто підприємці змушені будуть плати в 200 разів більше. Зараз усі, хто торгує на ринках, платять лише за місце, яке вони займають. Плата становить від 1,50 до шести гривень на день у залежності від займаного місця.

Напередодні акції під час прес–конференції її учасники доводили журналістам, до чого може призвести прийняття вищезгаданого закону про ринковий податок. Зокрема, Ніна Калініченко, директор ТОВ «Чернігівський колос» (Центральний ринок), повідомила, що зараз Центральний ринок отримує 200 000 гривень прибутку щомісяця. Для того, щоб сплатити ринковий податок за мінімальною ставкою, базару доведеться лише щомісяця сплачувати 359 000 грн! «Ми закриємо ринок, тому що не заробляємо стільки грошей і не будемо здатні розплатитися!», — стверджує пані Калініченко.

Олена Варнакова, голова профкому Чернігівської профспілки підприємців, звернула увагу на те, що така ситуація призведе до масового безробіття. В цілому по Україні на ринках працює близько двох мільйонів людей, а в Чернігові — понад 10 000! А якщо взяти до уваги родини продавців, то без хліба залишаться понад 50 тисяч чернігівців. «Ми не можемо допустити такого, — заявила Олена Варнакова. — Якщо нас не може захистити держава, то захищатимемо себе самі. Тому оголошуємо безстрокову акцію протесту».