«Королівський» водоканал

15.01.2009
«Королівський» водоканал

Влаштувати лебедям літню зиму в Україні знайшлося чимало охочих. (Фото автора.)

У люті, як для теперіш­ньої зими, морози, якими порадував січень у різдвяні дні не лише волинян, на ставках неподалік Луцька мешканці довколишніх сіл побачили незвичну картину: у водоймах КП «Луцькводоканал» забіліло. Але не від снігів чи льоду, а від великої ватаги... лебедів, що оселилися тут. Птахи перелетіли на ставки, які не замерзають і взимку, з інших водойм. З усього було видно, що це молоді птахи і, найімовірніше, вони просто не встигли до морозів відлетіти в тепліші краї, бо забракло сил. Відтак більше 50 довгошиїх красенів обрали для порятунку саме теплі водойми в районі Вишкова.

І було б легше птахам перебути холодні часи поблизу людей, якби не деякі людці (інакше не назвеш) з тих же довколишніх сіл, у яких піднялася рука на лебедів. Від браконьєрів птахів боронити взялися працівники очисних споруд. Вони й повідомили відділ природокористування та охорони навколишнього середовища Луцької міськради про незвичних квартирантів. На ставки відразу виїхали працівники відділу разом зі спеціалістами Луцького зоокуточка. Відтак розробили план порятунку лебедів. Зоокуточок зобов’язався виготовити спеціальні годівниці й поділився харчами.

Офіційним годувальником птахів стало й Відкрите акціонерне товариство «Хліб», яке зобов’язалося виділяти корми, поки буде потрібно. Охороняти надалі королівських птахів від людей із рушницями будуть працівники очисних споруд. А ще до шефства над лебедями долучилися діти із ЗОШ№12 та учні природничого ліцею, розташованого у Вишкові.

Як повідомили «УМ» луцькі екологи, у день Маланки на ставки до своїх підшефних знову завітала велика делегація шефів. І, як годиться, не з порожніми руками. Є тепер у лебедів і годівниці, і харчі. Хоча до людей птахи все ще ставляться з пересторогою і близько не підпливають. Береженого Бог береже...