Хоч мазутом, хоч вугіллям

15.01.2009

Ситуація з газопостачанням Дніпропетровсь­ка — критична. Це щиросердно визнає міська влада. І хоч тепло поки що отримують усі без винятку 4335 житлових будинків, а також лікувальні, дошкільні та навчальні заклади, будь–коли може настати час випробувань значно серйозніших.

У сільській місцевості повний «атас» уже зараз. Куди «УМ» не телефонувала, люди скаржаться на небувале падіння тиску в газовій мережі. Дровами чи вугіллям на «чорний день» вони, привчені до стабільного «голубого вогника» у своїх оселях, не запаслися. Дещо порадувала інформація з Відкритого акціонерного товариства «Дніпроенерго», до структури якого входять Запорізька, Криворізька та Придніпровська теплові електростанції. Тут відмовилися від споживання газу взагалі. І запевняють, що нічого страшного не сталося. Мовляв, вищезазначені теплові електростанції проектувалися на вугіллі, і запасів «чорного золота» — 600 тисяч тонн — цілком вистачить до кращих часів. З мазутом значно складніше. На тій же Придніпровській ТЕС, приміром, його використовують на підсвітку і можуть похвалитися лише місячним запасом.

Загалом нині обмежено газопостачання двадцяти найбільших підприємств Дніпропетровська. Це дозволило вивільнити близько 200 тисяч кубометрів газу щодобово. Проте тиск газу у мережах знизився більш ніж на 50 відсотків. Погодинно здійснюється його моніторинг на вході до Дніпропетровської області та найбільших населених пунктах. Додатково задіяно Пролетарське виробниче управління зберігання газу, з якого використовують понад 8 мільйонів кубометрів «голубого палива» щоденно.