Так, це газ, та не для вас

15.01.2009
Так, це газ, та не для вас

Саме на цю газовимірювальну станцію у Гребениках хотіли незаконно проникнути незвані гості з Придністров’я.

Через несанкціонований відбір на території самопроголошеного Придністров’я природного газу, що подається на Одещину із підземних сховищ Івано–Франківщини та Львівщини, без опалювання залишилися будинки жителів чотирьох південних районів Одеської області — Ізмаїльського, Болградського, Тарутинського і Ренійського. В цілому споживання газу на території Одещини скоротилося на 55 відсотків — з 14 до 9 млн. кубометрів на добу. Таку заяву оприлюднив на сесїі Одеської облради глава облдержадміністрації Микола Сердюк. За його словами, залежно від температури повітря населенню поставляється 2—2,5 мільйона кубометрів газу, котельним і ТЕЦ — 5—7 млн. кубометрів, промисловості — 2—2,5 млн. кубометрів на добу, в тому числі 300 тисяч кубометрів спрямовується на Одеський припортовий завод — для підтримки технологічних процесів.

«Для повноцінної роботи газотранспортної системи, в тому числі газової мережі Одещини, потрібно підтримувати тиск у 40—75 атмосфер, — зазначив пан Сердюк. — Оскільки ж на молдовській дільниці транзитного магістрального газопроводу Гребеники (Одещина) — Каушани (Молдова) газ був несанкціоновано вибраний, для досягнення такого тиску на прикордонній із Румунією українській газовимірювальній станції «Орловка» знадобиться декілька діб».

Через перевищення ліміту відбору газу Придністров’ям було вирішено закрити засувку газовимірювальної станції Гребеники (Ренійський район Одещини), уточнив керівник Одещини. А коли українські правоохоронці зафіксували спроби жителів Придністров’я проникнути на територію України, щоб відкрити цю засувку, прикордонникам довелося посилити охорону газовимірювальної станції Гребеники. Як наголосив очільник Одещини, пильно відстежувати ситуацію на газопроводі Гребеники—Каушани доводиться з урахуванням того, що через Орловку Ізмаїльського району Одеської області має подаватися природний газ країнам Балканського регіону — Румунії, Болгарії, Туреччині, Греції та Македонії, а газовимірювальна станція Орловка перебуває під контролем міжнародних спостерігачів, у тому числі від російського «Газпрому».

Між тим, гендиректор компанії «Тираспольтрансгаз–Приднєстров’є» Микола Міцинський відразу ж категорично спростував звинувачення керівництва Одещини в крадіжці газу з трубопроводу, назвавши твердження пана Сердюка «недостовірними відомостями». За його словами, описаних главою Одещини випадків «не було і бути не могло». Представник «Молдовагазу» також заявив про «необґрунтованість звинувачень» із приводу несанкціонованого відбору газу, що поставляється балканським країнам.

А ситуація з постачанням газу на Одещину ускладнюється тим, що місцеві споживачі заборгували за спожите паливо понад 100 мільйонів гривень. І, щонайгірше, погашення заборгованості триває украй незадовільними темпами.