Народні «хіти» в косметичці

15.01.2009
Народні «хіти» в косметичці

Добре хоч маски з глини не мають протипоказань! (Фото з сайту www.liveinternet.ru.)

Останнім часом мало не на кожному інтернет–форумі, присвяченому косметології, точаться дискусії навколо цікавого питання: чи є сенс використовувати народні рецепти масок та скрабів, якщо сьогодні існує велика кількість професійних засобів догляду за шкірою обличчя? Прихильники «зеленої» косметики кажуть, що ефективність простих рецептів давно перевірена часом. Їхні опоненти зазначають, що наші матусі мали чудовий вигляд завдяки маскам із глини, ромашковим умиванням та огірковим «тонікам», але в нових умовах (погіршення екології, зміна режиму дня, підвищена стресовість життя тощо) домашня косметика, приготована власними руками, вже не дає такого результату. Мовляв, усілякі глини–сметани працюють не в глибоких шарах шкіри, а в поверхневому, який швидко відлущується. Тож після популярної маски з вівсянки результат помітний упродовж перших 20—30 хвилин, поки не посилилося вироблення шкірного сала. А тоді маємо ту ж ситуацію, що й до процедури. «УМ» вирішила з’ясувати, на чиєму ж боці правда і чи варто відмовлятися від народних «примочок».

 

Подбай про захисний бар’єр!

Як з’ясувалося, косметологи не заперечують цінності народних засобів догляду за шкірою. Як розповіла «УМ» лікар–косметолог столичної студії «Лазерхауз» Мілена Лобко, і популярні домашні методи догляду за шкірою обличчя, і ті, що надають у салонах краси, справді діють лише на епідермальний шар шкіри. Але цими «поверхневими» методами в жодному разі не можна нехтувати. Відмовляючись від них, ми ризикуємо недоотримати багато користі.

«По–перше, епідермальний шар захищає тканини від механічних, термічних, подразнень. Дбаючи про нього, ми тим самим зберігаємо в здоровому стані всі інші шари шкіри, — наголошує Мілена Лобко. — По–друге, деякі косметологічні процедури (пілінги, дермабразія, лазерна корекція) і навіть пластичні операції потребують відновлення епідермального і рогового шару шкіри — зокрема, і за допомогою домашніх методів. По–третє, порушення рогового шару та епідермісу нерідко є причиною значно серйознішого травмування шкіри і, як наслідок — загострення акне, інфекційних захворювань шкіри, розацеа, дерматитів. Хворим з акне ми кажемо: домашній догляд так само важливий для подолання проблеми, як й процедури, які проводять у салоні. Захищаючи шкіру від подразнень, ми запобігаємо появі мікротріщинок, які є воротами для вторинної інфекції та спричиняють загострення проблеми».

За словами пані Мілени, для правильного догляду за шкірою характерні чотири основні етапи: ретельне і правильне очищення, активна тонізація, зволоження, живлення. А деякі клієнти потребують ще й спеціального догляду залежно від конкретної проблеми: антивікового, протизапального, відновлюючого, догляду за чутливою, жирною шкірою тощо. І для кожного етапу народна «скарбничка» має засоби, які отримали гарну оцінку від професіоналів у галузі косметології.

Кремнієва вода для молодості шкіри

Так, серед домашніх засобів ОЧИЩЕННЯ фахівці виділяють м’які скраби, які містять живу клітковину. Для чутливої шкіри ідеально підійде вмивання вівсяними пластівцями, маска з м’якуша чорного хліба чи з рисового борошна. Для жирної шкіри та шкіри з товстим роговим шаром потрібний інгредієнт, який містить фруктові кислоти. У цьому випадку корисно робити масаж шкіри шматочком яблука або будь–якого іншого фрукта, який вдасться знайти на кухні.

Для ТОНІЗАЦІЇ шкіри можна використовувати або спеціальний косметичний лід (у наші часи його не так важко купити), або крижані кубики, виготовлені самостійно. Якщо заморозити відвар ромашки, череди, календули, чистотілу тощо, ви матимете чудовий засіб для тренування тоненьких судин обличчя та збільшення еластичності вашої шкіри з протизапальним ефектом. Єдине застереження стосується клієнтів із чутливою шкірою, бо різкий перепад температур може їм зашкодити. Перш ніж тонізуватися льодом, таким особам необхідно проконсультуватися із фахівцем. Окрім того, тонізувати шкіру обличчя можна звичайнісінькою «мінералкою». Особливо корисна для чутливої, немолодої, втомленої та жирної шкіри вода, яка містить кремній. Річ у тім, що цей незамінний елемент сприяє біосинтезу колагену — будівельного білка, від якого здебільшого й залежить молодість шкіри.

Функцію ЗВОЛОЖЕННЯ шкіри в домашніх умовах легко виконає будь–яка маска з овочів. «Наприклад, улітку актуальний кабачок, огірок — нагадує Мілена Лобко. — Достатньо нанести на шкіру обличчя м’якоть або шматочки цього овочу, щоб поновити запаси вологи у клітинах епідермісу. Узимку простіше використовувати мінеральну і термальну води. Косметологи називають воду незамінним помічником городян, оскільки під впливом кондиціонерів, батарей центральної системи опалення, комп’ютерів, телевізорів, тепловентиляторів та інших приладів повітря у наших квартирах стає занадто сухим. Від цього неабияк страждає і волосся, і слизові ока, носа і шкіра обличчя. Тому людям, які тривалий час проводять у пересушеному приміщенні, обов’язково треба час від часу оббризкувати обличчя мінеральною або термальною водою. Особливо процедуру зволоження мають проводити власники чутливої шкіри й особи, які багато працюють за комп’ютером».

Говорячи про народні методи ЖИВЛЕННЯ шкіри, фахівець наголошує на особливій важливості оливкової олії та звичайного жиророзчинного вітаміну Е. Додавання цих компонентів у будь–яку маску (на основі глини, безкольорової хни, яєчного жовтка, запарених вівсяних пластівців тощо) сприяє активному живленню шкіри.

Якщо ж у клієнта проблемна шкіра, йому не можна займатися «самодіяльністю», навмання вибираючи засоби для боротьби з вуграми, чи методом «наукового тику», шукаючи спосіб якось вгамувати надмірну активність сальних залоз. Проблему краще розв’язувати разом із косметологом, щоб потім не лікувати небажані ускладнення.

Небезпека: намазано медом!

З давніх–давен мед вважали не тільки незамінним продуктом харчування, а й косметичним засобом, який не має аналогів. Так, натуральний мед входив до складу багатьох косметичних засобів, які використовувала египетська цариця Клеопатра. А в унікальному папірусі 3500–річної (!!!!) давнини за назвою «Книга приготування ліків для всіх частин тіла» є рецепти мазей, пластирів, примочок, припарок на основі меду. Ці засоби, зокрема, використовували для лікування ран, профілактики шкірних захворювань та для приготування косметики. Воно й не дивно, адже до складу основного продукту бджільництва входять практично всі мікроелементи, характерні для плазми людської крові, а за кількістю ферментів, вітамінів (В1, В2, В3, В5, В6, Е, С), мінеральних солей, природних антибіотиків та білків ця духмяна маса не знає рівних. Контактуючи зі шкірою, мед живить її вітамінами, зволожує, освіжає, тонізує й запобігає виникненню зморшок. Окрім того, мед очищує пори, прискорює відновлювальні процеси в епідермісі, зміцнює природний захист шкіри, зменшує запалення, захищає від мікробів, допомагає боротися з дрібними прищами. Особливо корисний мед для сухої, чутливої та вікової шкіри.

Водночас сучасні лікарі–косметологи разом з іншими представниками медичної спільноти застергіють нас від необдуманого застосування медових масок і скрабів. Жінкам, які вирішили влаштувати своєму обличчю (або будь–якій іншій частині тіла) «медове життя», треба бути обережними. Адже завдяки значному вмісту біоактивних компонентів цей корисний продукт, нанесений на шкіру, нерідко викликає алергійні реакції різного ступеня важкості — від банального «обприщення» до смертельно небезпечного набряку Квінке. Тому, перш ніж використовувати маски з медом чи іншими продуктами бджільництва в домашніх умовах, треба порадитися з косметологом чи алергологом і зробити алергопробу. Спеціалісти застерігають: те, що ви можете ложками їсти ароматний продукт бджолярства, зовсім не гарантує відсутності алергії на медову маску. Історія знає чимало випадків, коли активні медоїди потрапляли в лікарню після простенької косметичної процедури.

До слова, людям, які хворіють на бронхіальну астму чи цукровий діабет, потерпають від серцевої недостатності та мають розширені кровоносні судини на обличчі, теж доведеться відмовитися від косметичних процедур на основі меду. Їм краще використовувати засоби з більш м’яким впливом на організм: косметичну глину, безкольорову хну, маски з вівсяних пластівців тощо.

 

КОРИСНО ЗНАТИ

ОЧИЩЕННЯ шкіри обличчя згаданими засобами треба здійнювати двічі на добу: вранці та ввечері.

ТОНІЗУВАТИ і ЗВОЛОЖУВАТИ шкіру можна так часто, як вам хочеться. Умивання «мінералкою» та обпризкування термальною водою забагато не буває — незалежно від віку і типу шкіри.

А от ЖИВЛЕННЯ шкіри домашніми засобами можна практикувати один— максимум два рази на тиждень.

 

«МАСКУЙСЯ» ЗА ПРАВИЛАМИ

* Накладаючи маску, не можна розмовляти (навіть із найкращою подругою!), читати, друкувати одним пальцем відповідь на електронний лист — словом, паралельно займатися справами, не пов’язаними з косметичною процедурою. Наклавши маску, треба розслабитися й полежати 15—20 хвилин на низькій подушці.

* Знімати маски найкраще тампоном, змоченим у настої трав або зеленому чаї.

* Маски з використанням жирних олій не змивають, а знімають лосьйоном або сухою серветкою.

* Якщо маска затверділа (наприклад, із білої глини), її треба спочатку розм’якшити, а вже потім знімати. Намочіть теплою водою махровий рушник, трохи викрутіть і декілька разів прикладіть до обличчя. Коли суха кірка «попливе», м’яко обітріть маску і змийте все, що від неї залишилося, теплою водою.

* Не залишайте маски на обличчі довше, ніж позначено в рецепті. Це може спричинити подразнення шкіри.