«Регіони» як блокатор

15.01.2009
«Регіони» як блокатор

Юлія Тимошенко. (Фото Рейтер.)

Блок Тимошенко хоче змінити процедуру призначення і звільнення голови Національного банку. Як повідомила вчора на прес–конференції Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко, БЮТ ініціює внесення змін до відповідного закону, згідно з яким голову НБУ призначають і звільняють за поданням Президента.

За словами ЮВТ, політика Нацбанку щодо рефінансування банків і девальвації національної валюти «є неприпустимою», тому вона обговорювала питання відсторонення керівництва Нацбанку з Віктором Ющенком уже цього, 2009, року. «Я хотіла б, щоб це питання знову було перенесене в публічну площину і щоб його було обговорено у Верховній Раді. Але «Родовід–банк» і «Надра–банк», які на корупційній основі користуються грошима Національного банку, сьогодні мають належність до Партії регіонів, а Партія регіонів не хотіла, щоб питання щодо кредитно–грошової політики Нацбанку, а саме обмінного курсу, вартості кредитних ресурсів, слухалося в парламенті. Тому що вони хочуть покривати своїх і не хочуть виносити це питання на загальне публічне обговорення», — поскаржилася Тимошенко.

Також вона заявила, що з моменту виникнення проблем із газом його постачання для облгазів не скорочувалося. «На підприємства облгазів НАК «Нафтогаз України» подає газ у тому ж обсязі, як і в минулому, і позаминулому роках при таких температурних режимах, — запевнила Прем’єр. — Проте, на жаль, 75 відсотків обл­газів належать шахрайським компаніям Фірташа, Бойка, Льовочкіна — практично Партії регіонів». «Регіональні» облгази не постачають населенню для обігріву води і промисловості на необхідні потреби газ у тому обсязі, в якому надає їм «Нафтогаз». «Вирішуються дві проблеми. Перша — створюється «лівий» газ, що продається сьогодні на «лівих» ринках, по суті, малим підприємствам, які потім цей газ реалізовують і віддають гроші в тіньовий сектор. А по–друге, вирішують політичну проблему — збуджують сьогодні людей тим, що немає в достатній кількості тепла та гарячої води», — пояснила Тимошенко схему «шахраїв» і висловила побажання, щоб Генеральна прокуратура серйозно розслідувала ситуацію на газовому ринку України.

Окрім того, лідерка БЮТ звинуватила конкретно Юрія Бойка, Сергія Льовочкіна і Дмитра Фірташа, які «представляють в Україні» компанію «Росукренерго», у зриві переговорів про постачання російського газу в Україну за ціною 235 доларів за тисячу кубометрів, оскільки з цієї схеми планувалося виключити «РУЕ» як посередника. «На жаль, і з боку організацій влади також є фани «Росукренерго», які не дали завершити нормальний переговорний процес і зруйнували його практично на завершальній стадії», — заявила Тимошенко, цього разу уникаючи прізвищ.

Іще очільниця уряду запевнила, що попри кризу бюджет–2008 перевиконаний і заборгованості із зарплатні бюджетникам Кабмін не має. Усі заплановані гроші були перераховані на місця, і якщо десь бюджетникам не видали зарплату, то це свідчить лише про те, що «місцевий бюджет замість фінансування заробітної плати використав гроші на якісь свої цілі».