Кожні півроку Віктор Федорович із друзями...

15.01.2009
Кожні півроку Віктор Федорович із друзями...

Звичний жест і для голосування годиться. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Щопівроку, перед самими канікулами, Партії регіонів припікає відставити Кабінет Міністрів Тимошенко. У липні, в останній день весняно–літньої сесії, «регіонали» вже намагалися оголосити вотум недовіри урядові — тоді за це рішення проголосувало 174 депутати. Сьогодні «регіонали» знову агітують прогнати Юлію Володимирівну, з якою півтора місяця тому планували створити коаліцію. Але зараз вони навіть готові відмовитися від канікул, аби лиш парламент розглянув питання про недовіру якомога швидше.

 

А в кулуарах — луна...

Верховна Рада цими днями працює без надмірних зусиль та ентузіазму. Депутати ще не встигли призвичаїтися до робочої атмосфери після зимових свят, а з суботи в них уже починаються планові канікули. Розгляд гарячого «газового» питання не «розбудив» парламент. Учора в кулуарах було так малолюдно й тихо, що від голосу ішла луна. А в сесійній залі депутати бігали одразу по кількох рядах, щоб проголосувати за себе і несумлінних сусідів.

Однак під куполом знайшлося місце й трудоголікам. «Регіонал» Василь Хара запропонував працювати без відпочинку. «Іще є нагода пом’якшити падіння країни у прірву, і це має зробити Верховна Рада. Фракція Партії регіонів пропонує скасувати парламентські канікули і почати рятувати країну спершу від Президента й Кабміну, а потім — і від кризи», — заявив Хара з трибуни.

Голова ВР Володимир Литвин підтримав «регіонала». Під час погоджувальної ради лідери обговорили календарний графік роботи ВР і терміни розгляду постанови про недовіру уряду. Відтак наступний тиждень може стати для парламенту робочим. Наразі триває дискусія щодо того, як працювати депутатам — у комітетах чи в пленарному режимі.

Володимир Литвин після погоджувальної ради заявив, що найімовірнішим варіантом є все–таки робота поза сесійним залом. «Більшість схиляється до того, щоб наступного пленарного тижня ми продовжили роботу в комітетах. Щоб вони завершили розгляд цього питання (щодо недовіри уряду). А саме питання ми розглянули б уже на першому пленарному тижні наступної сесії», — роз’яснив Литвин. Спікер доручив комітетам розглянути проект постанови і дати свої висновки.

«Регіонали» ж виступають за продовження сесії в пленарному режимі, бо не хочуть розривати процедуру розгляду вотуму недовіри. Тим більше, що закон про Кабмін дає десять днів на розгляд постанови з того часу, як вона була зареєстрована у ВР. Остаточне рішення щодо календаря роботи парламент має прийняти сьогодні.

Вотум «струшування повітря»

Прем’єр Юлія Тимошенко каже, що не боїться ініціатив, які зріють у парламенті. Учора на брифінгу вона висловила переконання, що пропозиція оголосити недовіру уряду не матиме підтримки в Раді. «Відставка уряду з боку Партії регіонів — це повна профанація. Вони прекрасно знають, що голосів на це немає. Вони просто звикли трясти повітря і продовжують його трясти далі», — цитує ЮВТ агенція «Українські новини».

Соратник Тимошенко, віце–спікер Микола Томенко, не вбачає за доцільне працювати наступного тижня у пленарному режимі. «Ви спитайте у «Регіонів», чи підготували вони якісь інші питання до розгляду, крім постанови про недовіру уряду? Вони неготові», — скаржився Томенко журналістам. На думку віце–спікера, Партія регіонів наполягає на швидкому розгляді вотуму недовіри, бо їй кортить показати себе як найпотужнішу силу опозиції. «Якщо це їм так потрібно, то я готовий заявити з трибуни, що Партія регіонів — найбільша сила опозиції. Але нехай не заважають урядові працювати в такий складний час».

Голова Верховної Ради теж заступився за уряд. Володимир Литвин запропонував тим силам, які ініціювали відставку, подумати, що буде далі. «Тому я пропоную: оскільки для того, щоб сформувати новий Кабінет, потрібно мати коаліцію, давайте, за час канікул запропонуйте коаліцію», — звернувся до «Регіонів» Литвин. І попередив, що під час голосування щодо кадрових питань (зокрема, антиурядової постанови) «кожен депутат має бути в сесійній залі та особисто засвідчити свою волю із питань, які ми будемо розглядати».

 

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ
Кажани «пролетіли»

Учорашній день у ВР був досить плідним. Парламент розглянув низку законопроектів, підтримуючи їх простою, а часто і конституційною більшістю. Зокрема, ВР ратифікувала Європейську конвенцію про правовий статус дітей, народжених поза шлюбом, прийняла за основу проект закону про профілактику, діагностику та лікування раку молочної залози, у першому читанні схвалила проект змін до Водного кодексу. За основу прийнято проект змін до Кодексу про адмінпорушення, який посилює відповідальність за зрив судових засідань, неповагу до суду, неявку на засідання.

«Найцікавіший» проект дня — поправка до угоди про збереження кажанів у Європі, який був внесений Президентом із подання уряду та є одним із сотень законів, що наближає Україну до ЄС, — набрав усього 174 голоси.

 

АНЕКДОТ У ТЕМУ

Депутати з Партії регіонів пригрозили: якщо уряд не вирішить «газове» питання і в квартирах не з’явиться тепло — вони не повернуться з Канар.