Різдвяний здобуток

09.01.2009
Різдвяний здобуток

Українські біатлоністки піднялися на п’єдестал після майже річної паузи. (Фото Рейтер.)

Рік потому

Попри складну ситуацію з фінансуванням збірної, наші біатлоністи продовжують тішити своїми досягненнями на міжнародних змаганнях. Позавчора в німецькому місті Обергоф стартував четвертий етап Кубка світу і одразу приніс нашим «стріляючим лижникам» місце на п’єдесталі. Йдеться про жіночу збірну, яка не отримувала дорогоцінного металу за свої виступи майже рік. Востаннє квартет українок піднімався на подіум у лютому минулого року на чемпіонаті світу в шведському Остерсунді. Тоді ми теж були другими.

Щоправда, такого здобутку могло б і не статися, якби не певні обставини. Через морозну погоду тренери німецької збірної побоялися випускати на дистанцію своїх лідерів — Магдалену Нойнер, Мартіну Бек та Андреу Хенкель. Резервістки ж «бундестіму», хай там що говорять про їхню силу, своїм виступом не вразили.

Але якщо німкені таки вийшли на трасу, то ще одні грізні суперниці, норвежки, взагалі знялися зі змагань. На естафетну гонку в них було заявлено лише чотири спортсменки, й одна з них, Солвейг Рогстад, несподівано захворіла.

Склад нашої естафетної команди в порівнянні з попереднім етапом у Австрії не змінився. Тренери знову довірили місце в четвірці Олені Підгрушній, яка успішно виступила на чемпіонаті України в Тисовці наприкінці грудня. Тоді збірна Тернопільської області, за яку й виступає Олена, посіла друге місце в аналогічній дисципліні. Тріумфувала ж там Сумщина з сестрами Семеренко на чолі.

Кубок світу істотно відрізняється від чемпіонату Ук­раїни, тому Підгрушній в Обергофі було важче продемонструвати високий результат. Хоча невисоку швидкість Олена компенсувала влучною стрільбою, але естафету передала лише восьмою. «Під час гонки мені трішки заважав сніг, який якраз посилився. Добре, що під вечір потеплішало. За такої погоди змагатися приємніше, ніж за сильного морозу», — прокоментувала особливості свого виступу сама спортсменка.

Підйом від сестер

Далі була черга Валентини та Вікторії Семеренко. Валя теж показала стовідсоткову влучність, а гарний темп на дистанції дозволив підняти нашу команду аж на другу сходинку, проте естафету сестрі вона передала третьою.

Віта своєю стрільбою змусила українських уболівальників похвилюватися. Уже в позиції лежачи вона змушена була використати три додаткові патрони, через що пропустила на «бронзову» сходинку представницю Франції Полін Макабі. Француженка, втім, ішла не надто швидко й на другому вогневому рубежі теж зробила три додаткові постріли. Ще більші проблеми були в німкені Сабіни Бухольц, яка на цій позиції припустилася аж чотирьох промахів і побігла на штрафне коло.

Віта другу частину свого етапу пройшла швидко та відстрілялася влучно. Остання з українського квартету, Оксана Хвостенко, на дистанцію вирушила з другої позиції. Скинути нас із цього привабливого місця могла спробувати німкеня Катрін Хітцер, але вже у стрільбі лежачи ця біатлоністка використала два додаткові патрони. Досвідченій українці тільки й залишалося, що не «запороти» цей елемент на своїх обох рубежах.

Швидкості стрільби, влучності та впевненості Хвостенко можна позаздрити. Навіть один використаний додатковий патрон (на останній мішені) не зіпсував настрою ані їй, ані українським уболівальникам.

«Срібний» фініш чернігівки дозволив нашій збірній піднятися на третю позицію в заліку Кубка націй, обійшовши француженок. Досягнення, без сумніву, високе, але його закономірність тепер доведеться підкріплювати новими перемогами — позаду надто багато бажаючих потіснити нас із цього почесного місця.

Учора німецький етап продовжився чоловічою естафетною гонкою. Проводили її, вже традиційно для Обергофа, ввечері на штучно освітленій трасі.

 

ТАБЛО

4й етап Кубка світу. Обергоф (Німеччина). Жінки. Естафета
(4х6 км). 1. Росія — 1 год. 16 хв., 47,76 сек. (1 промах+7 додаткових патронів). 2. Україна — +1.10,02 (0+4). 3. Німеччина — +1.31,4 (2+12)…