Зігріємо Сковороду

26.12.2008

Днями на малій батьківщині видатного українського філософа і письменника Григорія Сковороди, у райцентрі Чорнухи, урочисто запустили в роботу перший в області опалювальний котел, який працює на більш ніж екзотичному для нашого краю твердому паливі — пелетах. Тобто на спеціальних гранулах, виготовлених зі зміненої під високим тиском біомаси — відходів деревини, торфу, соломи тощо. Роблять їх без застосування в якості закріплювача будь–якої «хімії», тож у цивілізованій Європі це паливо цінують насамперед за екологічну чистоту.

Для нас же ще важливіше те, що опалювати будівлі пелетами значно дешевше, ніж природним газом. Скажімо, за підрахунками фахівців, сезонні витрати коштів на обігрів того ж таки літературно–меморіального музею Григорія Сковороди у Чорнухах, що має площу близько 200 квадратних метрів, скоротяться майже наполовину. Власне, й впроваджували новинку за програмою енергозбереження, пошуку реальної альтернативи надто затратному газовому опаленню. Про це подбали у Чорнухинській районній раді, відповідний проект якої переміг у всеукраїнському конкурсі та здобув бюджетний грант Фонду сприяння місцевому самоврядуванню України в розмірі 195 тисяч гривень.

За сприяння облради та Полтавського агентства регіонального розвитку «Поларр» придбали котел австрійського виробництва. Його очевидні переваги в тому, що він може працювати як на пелетах (для виробництва останніх на території району планують спорудити невелике підприємство. — Авт.), так і на вугіллі, дровах, торфі, соломі тощо.