НОВИНИ ПЛЮС

26.12.2008

Кордон із Росією

Міністр закордонних справ Володимир Огризко підтверджує, що Україна може розпочати демаркацію українсько–російського кордону в односторонньому порядку. Про це він сказав учора на підсумковій річній прес–конференції.

Глава МЗС пояснив: Україна почала переговори з Євросоюзом про безвізовий режим для українських громадян, для запровадження безвізового режиму необхідно виконати певні умови, й однією з ключових умов є безпека на українських кордонах. «Отже, ми будемо змушені іти на кроки, які забезпечать те, щоб ми могли просуватися в переговорах з ЄС саме в тому темпі, який ми визначили», — цитує міністра УНІАН. Огризко зазначив, що вже близько півтора року Україна не має офіційної відповіді російської сторони щодо початку роботи демаркаційної комісії (для позначення кордону на місцевості), хоча вже проведено процес делімітації кордону і готові всі документи.

Антикризові закони

Верховна Рада заборонила органам влади у бюджетах на 2009 рік збільшувати власні видатки порівняно з 2008 роком. Про це йдеться в Законі «Про заходи з соціального захисту населення від наслідків світової фінансової кризи», ухваленому парламентом учора. Законом забороняється збільшувати штат працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ та організацій державної та комунальної власності.

Закон накладає мораторій на здійснення за кошти державного й місцевих бюджетів капітального будівництва і ремонтів, закупівлю автомобілів, за винятком закупівлі авто для потреб транспортних організацій, закладів охорони здоров’я, освіти, Збройних сил та МНС. Місцеві державні адміністрації та виконавчі органи рад за участю державної служби зайнятості мають для забезпечення тимчасової зайнятості населення, передусім безробітних, організовувати проведення оплачуваних громадських робіт на підприємствах, в установах і організаціях комунальної власності і за договорами — на інших підприєм­ствах, в установах і організаціях. Оплата праці осіб, зайнятих на громадських роботах, здійснюється за фактично виконану роботу і не може бути меншою мінімального розміру зарплати, встановленої законодавством України, при якісному виконанні норм праці.

Крім того, Рада ухвалила Закон «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», виписавши норми підтримки будівництва доступного житла.

Розглядати проект держбюджету–2009 Рада почала вчора на вечірньому засіданні.

Міліція йде в депутати окремим блоком

Працівники Головного управління МВС України в Тернопільській області балотуватимуться на позачергових виборах до обласної ради в березні окремим блоком. Як передає УНІАН, про такі наміри повідомив на прес–конференції начальник ГУ МВС Тернопільщини Віталій Максимов.

Хабар Волкова розгляне прокуратура

Голова Верховного Суду Володимир Онопенко просить Генпрокурора Олександра Медведька перевірити інформацію, оприлюднену екс–депутатом Олександром Волковим, про вирішення ним свого часу в суді спірного питання за хабар. Тиждень тому пан Волков — колишній «директор парламенту» — у прямому ефірі програми «Свобода» на каналі «Інтер» заявив: «У мене було одне питання, я підійшов до судді й кажу: «Мені треба вирішити». Зауважу, питання цілком законне, я на 100 відсотків правий. Він на мене подивився і каже: «Олександре Михайловичу, в принципі, це питання коштує 100 тисяч, але для тебе, хрін із ним — тридцятка».