П’ять кілець, сім золотих кружал та інші звершення

26.12.2008
П’ять кілець, сім золотих кружал та інші звершення

Ірина Ліщинська й Наталія Тобіас принесли Україні одразу дві медалі в олімпійському фіналі бігу на 1500 м.

Головною подією 2008 року, безумовно, стала Олімпіада в Пекіні. У столиці Китаю українські спортсмени сповна відігралися за відносно невдалий 2007–й, коли вони берегли сили для найпрестижнішого змагання на планеті. Тож давайте почнемо огляд здобутків і невдач року, що минає, саме з Олімпійських ігор.

 

Найуспішніший турнір року

У Піднебесній наша збірна зібрала рекордний урожай медалей за 16–річну історію виступу на Іграх. 27 нагород (7+5+15) дозволили «синьо–жовтим» зійти на 11–й рядок командного заліку й суттєво перевершити очікування наших спортивних чиновників. Особливо постаралися легкоатлети й борці, котрі здобули по п’ять кружалець дорогоцінних металів.

Назавжди свої імена до книги видатних спортсменів золотими літерами вписали олімпійські чемпіони Олена Хомрова, Ольга Харлан, Олена Жовнір, Галина Пундик (команда шаблісток), Наталія Добринська (легка атлетика), Інна Осипенко–Радомська (веслування на байдарках), Віктор Рубан (стрільба з лука), Артур Айвазян і Олександр Петрів (кульова стрільба), Василь Ломаченко (бокс).

Чемпіонат найвищого рівня в Україні

Перед Олімпіадою Київ прийняв уже третій за ліком чемпіонат Європи — цього разу з фехтування. Організація форуму не викликала в гостей нарікань, а наші спортсмени отримали дві медалі — «срібло» шаблісток і «бронзу» рапіриста Андрія Погребняка.

Прорив тенісистів

Порадували успіхами тенісисти. Сестри Олена й Катерина Бондаренко здобули для України перший приз на турнірах серії «Великого шолома», тріумфувавши в січні на відкритому чемпіонаті Австралії.

Сергій Стаховський у лютому виграв турнір ATP у Хорватії в одиночному розряді, а восени переміг у парі з італійцем Стараче на «Кубку Кремля» в Москві.

Найсильніші кулаки світу

Ударно виступили наші боксери. 37–річний Віталій Кличко тріумфально повернувся на професіональний ринг після чотирирічної паузи, перемігши в бою за титул WBC нігерійця Пітера. Володимир до свого звання чемпіона IBF додав відібраний у росіянина Ібрагімова пояс WBO.

Також чемпіонами світу стали Андрій Котельник і Юрій Нужненко, черговий раз захистив своє звання Сергій Дзинзирук.

Після тимчасового спаду поступово повертають позиції й аматори. Молодий Ломаченко здобув «золото» і на Олімпіаді, й на чемпіонаті Європи. Бронзову нагороду з Пекіна привіз В’ячеслав Глазков.

Поруч з успіхами — провали

Дніпропетровський легкоатлет Сергій Лебідь виграв свій восьмий (!) чемпіонат Європи з кросу. У Дрездені відбувся головний світовий форум у шахістів. Наші дівчата на Олімпіаді стали другими, а чоловіки в останній момент опустилися на четверте місце.

Але не все було так райдужно. Скажімо, провалилися на Олімпіаді плавці, з яких лише двоє пробилися до фіналів. Легкоатлетку Людмилу Блонську й важкоатлета Ігоря Разорьонова звинуватили у вживанні допінгу. Тренера гімнастки Ганни Безсонової, Ірину Дерюгіну, дискваліфікували на чотири роки.

«Зимовики» — з прицілом на Ванкувер–2010

Намагаються не пасти задніх українські представники зимових видів спорту. На лютневому чемпіонаті світу з біатлону у Швеції Оксана Хвостенко двічі сходила на третю сходинку п’єдесталу сама, а разом із партнерками по естафеті здобула «срібло». Уже в грудні на етапах Кубка світу бронзові нагороди вибороли чоловіча естафетна команда й молода Вікторія Семеренко у спринті.

Киянка Наталія Якушенко ледь не перервала 11–річну гегемонію німкень у санному спорті. Але на старті сезону 2008/09 таки опустилася на друге місце на етапі Кубка світу в Латвії, що також є класним результатом.

Лижниця Валентина Шевченко на елітному турнірі «Тур де скі» в січні виграла одну гонку, але в підсумку опинилася четвертою. Увійти до числа призерів досвідчена броварчанка спробує на нинішніх змаганнях, що стартують уже завтра.

 

А ЩО Ж «СПОРТ НОМЕР ОДИН»?

Не обійдемо увагою й «спорт номер один» — футбол, хоча здобутків, які можна було б порівняти з іншими видами, тут не спостерігається.

16 вітчизняних клубів створили прем’єр–лігу, але наразі її функціонування мало чим відрізняється від діяльності попередниці–ПФЛ.

Було багато галасу й мало справ навколо організації чемпіонату Європи 2012 року. Та все ж уже здали в експлуатацію стадіон у Дніпропетровську, почали реконструкцію НСК «Олімпійський» у Києві, майже завершили зведення арени в Донецьку, а от у Львові лише риють котлован.

Збірна України, помінявши на посту керманича Олега Блохіна на Олексія Михайличенка, почала скромний поступ у кампанії до чемпіонату світу–2010. Обігравши білорусів і казахстанців, «синьо–жовті» обережно скатали нічию з хорватами в Харкові.

Три наші клуби пробилися до весняної стадії єврокубків, щоправда, лише Кубка УЄФА. Такого «масового» успіху представники української ліги вже добивалися чотири роки тому, але тепер до «Шахтаря» й «Динамо» замість «Дніпра» приєдналася команда–відкриття року — «Металіст».

Президент першолігової чернігівської «Десни» Савченко спробував здійняти черговий скандал навколо суддівства та підкупу ним арбітрів, але швидко забрав свої слова назад, і справа затихла.