«Компот» із ялинки

25.12.2008

«Новий рік без запаху живої хвої — це не свято», — любить казати моя тітка. І додає, що пластмасовим деревцем китайського виробництва не заманиш ані Діда Мороза зі Снігуронькою, ані дух Нового року, ані веселу дітлашню. А ще переконує, що колюча лісова гостя, на відміну від штучної, допомагає людям зміцнювати здоров’я. «Не віриш? Запитай у своїх лікарів!» — заявила жінка під час нашої чергової розмови. Відтак «УМ» розпитала спеціалістів і з’ясувала, навіщо українцям треба запасатися духмяними «рештками» з ялинкових базарів, який лікувальний ефект має живе хвойне дерево, як правильно «їсти» ялинку та кому протипоказана така «кухня».

 

Запах свята вбиває стафілококову паличку в прямому сенсі слова

Установивши живу ялинку, сосну, «букет» із гілочок хвойної рослини або (найкращий варіант) живе новорічне дерево у великому горщику, можна швидко покращити мікроклімат оселі. Річ у тім, що хвойні породи містять велику кількість фітонцидів, смол та ефірних олій, які не дають розмножуватися багатьом бактеріям і найпростішим. Один гектар соснового бору за добу виділяє в атмосферу близько п’яти кілограмів фітонцидів, ялівцевого лісу — близько 30 кілограмів. Саме тому в хвойних лісах (особливо в молодому сосновому бору) повітря практично стерильне — незалежно від того, чи розташовані поруч якісь населені пункти. І хоч духмяна гілка не замінить прогулянки в цілющому лісі, її користь очевидна.

«Звісно, найбільший оздоровлюючий ефект мають великі масиви хвойного лісу, — пояснює терапевт Олександр Ляшенко. — А в домашніх умовах можна використати гілки, занурені у теплу воду, або деревця, прикопані у вологому піску. Важливо, щоб рослина не надто швидко висихала. Медицині давно відомо, що фітонциди сосни, ялини, ялівцю згубно діють на стрептококи, стафілококи, дифтерійну і кашлюкову паличку. А смоли хвойних рослин здатні припиняти ріст бактерій дифтерії та білого стафілокока. Насичене фітонцидами повітря покращує роботу імунної системи і таким чином збільшує шанси людини залишитися здоровою у розпалі епідемії грипу, яка почнеться у січні. Утім треба розуміти, що найкращий результат дасть комплексна профілактика: і прийом вітамінів, і вживання необхідної кількості рідини, і загартування в розумних межах».

Практика минулих років свідчить — увечері 31 грудня «палки» і навіть цілком пристойні деревця можна придбати за символічну суму (п’ять–десять гривень), а після опівночі взагалі забрати безкоштовно. Якщо випала така можливість — скористайтеся нею, бо хвоя ніколи не буває зайвою, особливо зараз, у період збільшення кількості хворих на грип, ГРВІ та інші інфекційні захворювання. Принесіть ці гілочки додому, висушіть, і матимете до весни гарний засіб лікування й профілактики різних захворювань. Треба тільки звернути увагу, як виглядають смолянисті «лапи». Якщо хвоя має червоний або брудно–жовтий відтінок, краще її не брати. Хтозна, біля якого сміттєзвалища вона виросла? Крім того, купувати деревце можна тільки на спеціальних базарах — тоді ви будете впевнені, що вашу ялинку точно зрубали в екологічно чистій зоні, а не в сусідньому парку, що ніхто не бризкав «красуню» смердючим розчином, аби вберегти її від браконьєрів, а отже, дерево не почне випаровувати токсини, щойно потрапивши до теплого приміщення.

Хвоя сосни — гарне джерело вітаміну С

Сосна чи ялинка може працювати квартирним «оздоровлювачем» упродовж новорічних та різдвяних свят. Коли ж хвоя зрубаної лісової красуні почне осипатися, не поспішайте викидати її на смітник. Зберіть та добре підсушіть дрібні гілки і зелені голочки, а потім використовуйте їх для приготування цілющих ванн. А от відвари для полоскання горла, миття голови тощо краще готувати не з тих гілок, які прикрашали кімнату, а з тих, які були висушені відразу після придбання. Настій хвої ялини корисний при захворюваннях дихальних органів, має антимікробну, знеболювальну, жовчогінну дію. Ялинові ванни допомагають лікувати застуду, ревматизм, безсоння, захворювання шкіри та нервової системи. «Чай» із хвої сосни має протизапальні, протимікробні, потогінні, жовчогінні, сечогiнні та знеболювальні властивості. До того ж — гарне джерело вітаміну С.

Народна медицина пропонує такий рецепт новорічного вітамінного напою: добре розтерту свіжу хвою сосни (50 грамів) залити окропом (2 склянки) і впродовж двох годин настоювати в темному прохолодному місці. Процідити розчин, для смаку додати трохи лимонної цедри і натурального меду. Вживати хвойний «компот» треба відразу після приготування, оскільки при тривалому зберіганні напій втрачає вітаміни.

«Але із хвойними настоями, як і з іншими методами народної медицини, треба бути обережним, — застерігає Олександр Ляшенко. — Їх треба вживати, попередньо порадившись із лікарем, оскільки такі «чаї» протипоказані вагітним жінкам, людям із підвищеною чутливістю до рослини, із важкими захворюваннями нирок та деяким іншим категоріям хворих. І пам’ятайте — в усьому слід знати міру!»

 

СПРОБУЙТЕ!

Бальзам загальнозміцнюючий

Треба взяти п’ять столових ложок подрібнених голок сос­ни, додати дві столові ложки подрібнених плодів шипшини, залити літром холодної води і довести суміш до кипіння. Потім варити на малому вогні десять хвилин, настояти в термосі протягом шести–семи годин і пити, скільки захочеться.

Вітамінний рецепт

Ним здавна користувалися на Русі. Хвою промивають спочатку в теплій, а потім у холодній воді. Потім голки дрібно стрижуть або ріжуть, складають у скляну банку й засипають цукром у пропорції 4:1. Так хвоя може зберігатися до самого літа. Із цієї маси готують хвойний напій, який п’ють курсами по три–п’ять днів: дві столові ложки «солодких голок» заливають чотирма склянками холодної кип’яченої води, три дні настоюють, потім проціджують і приймають по півсклянки двічі на день.

Ароматні ванни

Спочатку з голок, гілок і шишок сосни роблять відвар: треба щільно наповнити каструлю сировиною, залити водою і кип’ятити півгодини, а потім настоювати близько доби. Отриманий відвар хвої проціджують, зливають у пляшки і додають у ванни. Ванни з хвоєю рятують від безсоння, допомагають знизити вагу. Крім того, ефірні олії, які містяться у хвої, заспокоюють нервову систему, допомагають при неврастенії, істерії.