Гордіїв вузол ослабили

25.12.2008

Як уже писала «УМ», наприкінці листопада голова Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь звернувся до Верховної Ради України з поданням щодо призначення позачергових виборів депутатів Тернопільської обласної ради. Аргумент керівника виконавчої влади регіону зводився, зокрема, до того, що небажання керівництва облради розв’язати існуючий усередині депутатського корпусу конфлікт, постійне нехтування вимог закону з боку голови обласної ради призводить до її фактичної недієздатності. Прикладом цього є блокування засідань, судові суперечки, а відтак — неприйняття низки важливих для області рішень. Справді, облрада — паралізована через суперечку між таборами «тимошенківців» і «Нашої України» щодо визнання/невизнання депутатського статусу частини обранців.

Минулого тижня спочатку відповідна комісія парламенту, а відтак і депутатський корпус обласної ради підтримали подання «губернатора». Тож дострокові вибори Тернопільської облради були призначені на 15 березня 2009 року.

Коментуючи це рішення, голова обласної ради, БЮТівець Михайло Миколенко заявив, що ідею перевиборів узагалі то першим ініціював саме тернопільський БЮТ на противагу «антиконструктивним діям деяких депутатів від «Нашої України» та УНП, які постійно зривали роботу сесій облради». Миколенко також підкреслив, що «вперше в практиці діяльності демократичних обласних рад краю обласна рада висловила недовіру голові облдержадміністрації за незадовільну роботу в галузі економіки і соціального захисту населення».

Громаді ж краю залишається сподіватися, що хоч перевибори нарешті поставлять крапку на тривалому політичному протистоянні, яке зовсім не йшло на користь мешканцям регіону.