Бюджетні пристрасті

25.12.2008
Бюджетні пристрасті

Опоненти скооперуються? (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

У Верховній Раді кипить робота над державним бюджетом на наступний рік. За два дні засідань, у вівторок і середу, народні депутати прийняли низку законів, які створюють підвалини для майбутнього бюджету. Вчора по обіді парламентарії аналізували ці документи на засіданнях комітетів. Не виключено, що сьогодні текст «екстреного» кошторису держави–2009 буде прийнято в першому читанні.

 

Росте рента — зросте й ціна?

Уряд Юлії Тимошенко зацікавлений у якомога швидшому прийнятті бюджету, причому бажано в редакції, яка буде максимально наближеною до урядової. Для Тимошенко це важливо, щоб показати спроможність коаліції, а також засвідчити стабільну роботу уряду, який входить у нову 365–денку з прийнятим бюджетом.

Віце–спікер Микола Томенко запевнив, що так і буде: «якщо не 25–го (себто вже сьогодні. — Авт.) чи 26–го, то 30–го або 31–го [грудня] у парламенті буде ухвалений бюджет». Томенко вважає, що визначальну партію має зіграти ВР, а спроби перенести бюджет в «інший центр прийняття рішень» — хибні. Він піддав критиці позицію Віктора Ющенка, який назвав бюджет «трагедією». «Якщо Президент вважає, що уряд подав безвідповідальний бюджет, він повинен подати відповідні пропозиції до бюджету. Якщо Віктор Ющенко вважає, що там є загрози для економічної, соціальної сфер — будь ласка, надсилайте сюди представника Президента і працюйте разом у Бюджетному комітеті», — каже Томенко.

Учора Верховна Рада продовжила розглядати низку законопроектів, які дозволять збільшити доходну частину бюджету. Частина актів проходила слухання за скороченою процедурою, без рішення комітетів. Частина проектів зашпорталися і не пройшли першого читання або навіть не набрали голосів для включення до порядку денного. Коаліція знову зіткнулася з проблемою чисельності. Без підтримки комуністів їй важко провести урядові рішення у ВР.

Що ж до проектів, то перше читання, зокрема, пройшли законопроекти про збільшення рентної плати за природний газ (за розрахунками уряду, прийняття закону дозволить збільшити надходження на 1 млрд. грн.) і підвищення ставки акцизного збору на моторні бензини (прогнозований приріст надходжень — 4 млрд. грн.). Не зважаючи на те, що акциз на пальне у нас справді занижений, підвищення ставки може призвести до зростання цін на бензин. «Регіонал» Василь Кисельов сказав, що відтак ціна на бензин може зрости щонайменше на 45 копійок за літр.

Із цьогорічним бюджетом халепа

Не зважаючи на заклопотаність із проектами, Верховній Раді вистачає й часу на суто політичні питання. Вчора Блок Юлії Тимошенко знову намагався прискорити розгляд питання про недовіру голові Нацбанку Володимиру Стельмаху. Нардеп Олег Ляшко поскаржився, що НБУ продовжує маніпуляції з гривнею та рефінансування банків. Він запропонував у п’ятницю першим питанням поставити звіт тимчасової слідчої комісії щодо діяльності НБУ. «Ми (комісія) засідали, чотири засідання за три дні. Є попередні звіти, і тимчасова слідча комісія готова вийти з цим звітом», — апелював Ляшко. Втім депутати вирішили не пороти гарячку. Вони заслухають звіт тоді, коли будуть конкретні матеріали.

Обстріл Нацбанку вівся і з іншого боку вулиці Грушевського: Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко звинуватила Нацбанк у спробі зриву виконання бюджету України. «НБУ відмовився рефінансувати банки, які дали згоду прокредитувати плановий дефіцит бюджету до кінця року. І це ставить на межу зриву і виконання бюджету України (на цей рік)», — заявила Прем’єр, додавши, що при цьому Нацбанк веде рефінансування банку «Надра», який належить Дмитру Фірташу. Тимошенко також висловилася за те, щоб уже в п’ятницю депутати заслухали звіт комісії.

Тим часом голова Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що питання про відставку Володимира Стельмаха можна порушувати лише після відставки уряду Тимошенко. «Звільнення Стельмаха — це політика Тимошенко, яка хоче показати, що хтось винний, але не уряд. Тому треба починати з уряду, потім, я згоден, підійти до процедури розгляду питання щодо НБУ, а потім — процедури початку імпічменту Президента», — заявив Янукович напередодні в інтерв’ю кільком телеканалам.

БЮТівці в кишеню за словом не лізли: вони заявили, що «регіоналів» підкупив уже згаданий Фірташ. Опозиціонери парирують: «Ви уявляєте, що можна купити Ахметова?»

Схоже, «тимошенківцям» у намаганнях відставити Стельмаха знову доведеться покладатися на комуністів. Але й це не запорука: для відставки голови НБУ потрібне ще подання Президента.

 

МОРАТОРІЙ
Дерибан землі триватиме

Верховна Рада подовжила мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення до 1 січня 2010 року. За таке рішення проголосувало 263 депутати (всі, крім фракції Партії регіонів). Мораторій входив у текст законопроекту щодо запобігання негативним наслідкам світової кризи на розвиток агропромислового комплексу. Та й у 2010–му мораторій буде скасований лише у випадку прийняття законів про земельний кадастр і ринок земель.

Апологети такої позиції оперують поняттями недопущення скуповування землі за безцінь у період фінансової кризи, а противники заявляють, що продовження мораторію означає подальше масове загарбування земель олігархами в обхід законодавства.