Криза зарплат

23.12.2008
Криза зарплат

Економічна криза змушує шукати роботу, якої... немає.

Майже вдвічі проти попереднього місяця та в 4,5 раза у порівнянні з початком року зросла загальна заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах Чернігівської області. Станом на 1 грудня вона становила 27,9 мільйона гривень.

За інформацією Головного управління статистики області, борги працівникам діючих (економічно активних) підприємств були зафіксовані на рівні 18,8 мільйона гривень. Підприємства та організації області не в змозі забезпечити повну зайнятість працівників: 5,7 відсотка середньооблікової кількості штатних працівників у листопаді перебували у відпустках із дозволу та ініціативи адміністрації, а 5,6% — працювали в режимі скороченого робочого дня (тижня).

Найбільша кількість працівників, які не працювали через відпустки з дозволу та ініціативи адміністрації, спостерігалася в лісовому господарстві (35,1% зайнятих у цьому виді економічної діяльності), транспортній галузі (20,6%) та промисловості (12,8%), а найбільше працювали в режимі скороченого робочого часу в будівництві (29,2%). Власне в самому Чернігові працівники найбільших підприємств готуються до скорочень. Як повідомив директор міського Центру зайнятості Олександр Зевченко, 56 підприємств і організацій міста попередили про скорочення 716 працівників. Найбільше людей під Новий рік планують звільнити промислові підприємства, серед яких такі гіганти, як ВАТ «Чернігівське хімволокно», ЗАТ КСК «Чексіл», ВАТ «ЧеЗаРа». Деякі з цих підприємств узагалі планують призупинити виробництво.

Одночасно зі зростанням кількості безробітних відбувається і скорочення рівня заробітної плати. За статистикою, у порівнянні з жовтнем середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника в листопаді зменшилася на 3,4% та становила 1416 грн. Це один із найнижчих показників по Україні. Найменша заробітна плата була нарахована працівникам мисливства (520 грн.), оброблення металевих відходів та брухту (625 грн.), виробництва дерев’яних будівельних конструкцій та столярних виробів (642 грн.).

Серед найбільш високооплачуваних у листопаді були працівники управління у сферах фінансової та податкової діяльності (3840 грн.), обов’язкового соціального страхування (3179 грн.), юстиції та правосуддя (2980 грн.), трубопровідного транспорту (2827 грн.) тощо.