КІНЦІвки у воду

18.12.2008

Дивлюсь я на ноги та й думку гадаю...

Як ми писали раніше, медичний відділ «УМ» пропонує усім читачам долучитися до важливої справи — поліпшення здоров’я. Першим «домашнім завданням» нашої аудиторії (номер за 18.11.2008) було відвідання вертебролога — лікаря, який добре знається на захворюваннях хребта. Ми сподіваємося, що більшість із вас уже потрапили на прийом до спеціаліста і дізналися про стан свого «стовпа життя». Коли ні — не гайте часу. Бо якщо у глибині вашого кістяка засіла проблема, вона рано чи пізно дасть про себе знати. І щоб позбутися болю та інших неприємних «спецефектів», усе одно доведеться чимчикувати до лікарні. Зрештою, краще орієнтуватися в термінах на кшталт «грудний лівосторонній сколіоз третього ступеня», ніж на власному прикладі дізнатися, що таке «грижа диска L5–S1» на тлі «циркулярної протрузії».

А сьогоднішнє засідання «Клубу прихильників здорового способу життя» присвячується великим трудівникам, чию титанічну роботу ми не цінуємо, поки вона виконується більш–менш задовільно. Наші ноги — у прямому сенсі слова опора на цій землі. Тож «УМ» пропонує всім вам, не гаючи часу, влашувати «День красивих ніжок». Сьогодні по дорозі додому зайдіть, будь ласка, до аптеки й купіть морську сіль, пакетик із висушеними квітами календули (як варіант — квіти ромашки, голки сосни) та ефірну олію чайного дерева (або ж лаванди, розмарину, кипарису чи шалфею мускатного — на вибір, що більше сподобається).

Прийшовши додому, відразу ж помийте ноги теплою водою з милом, витріть рушником та уважно роздивіться — так, ніби бачите нижні кінцівки вперше в житті. Завважте, чи немає на ногах почервоніння, набряків, потовщених нігтьових пластин, пухирців між пальцями. Якщо є, найближчим часом треба піти до лікаря — такі симптоми можуть сигналізувати про грибкове ураження чи бактеріальну інфекцію.

Знайдіть у шафі теплі шкарпетки веселенького кольору. Найкраще підійдуть жовті у зелену цятку або блакитні в оранжеву качечку. Ви ж влаштовуєте ногам свято, тому чорні або сірі кольори не годяться. Одягніть шкарпетки, посміхніться, заваріть календулу чи що ви там купили, й займіться своїми справами. Зрештою, після роботи людина і поїсти хоче, і чаю випити... Далі попросіть усіх домашніх, щоб найближчі 15 хвилин вас ніхто не смикав. Увімкніть неголосну мелодію. Ляжте на диван, підклавши під ноги ортопедичний валик або спеціальну подушку. Згадайте про щось приємне і повністю розслабтеся.

«Ниткобол» на паркеті

Порелаксувавши так п’ять–сім хвилин, підніміть угору руки і ноги і трусіть ними, поки не набридне. Відчуйте, як розкриваються найдрібніші кровоносні судини, як по ногах розливається приємне тепло. Якщо вдома нікого немає, можете «проспівати» під час вправи якийсь звук. Він так кумедно лунатиме, що ви не втримаєтеся від сміху!

Потім підніміть ноги під кутом, який здається вам найзручнішим, і впродовж однієї–двох хвилин швидко повертайте ступні то направо, то наліво. Правда ж, трохи схоже на рух стрілочки радянського вольтметра під час досліду на уроці фізики? Принаймні в мене виникає саме така асоціація... Виконуючи вправу, намагайтеся не надто напружувати м’язи! Робіть це легко і з задоволенням. Якщо десь виник біль — відразу припиніть «зарядку» й перейдіть до менш активних методів приведення своїх ніг до ладу. Якщо ж усе гаразд, рухаємося далі.

Сядьте на диван, трохи підніміть ноги і потягніть пальчики від себе —до себе. Разів 20 вистачить. Хочеться більше — робіть!

Знімінь шкарпетки. Встаньте, походіть по кімнаті босоніж, ступаючи на пальці й перекочуючись на п’ятки. Походіть на п’ятах, повільно перевалюючись з ноги на ногу. Відчуйте, який на дотик килим, паркет, як нервові закінчення, розміщені на стопі, реагують на подразники.

Тепер знайдіть декілька предметів різного розміру й форми. Це може бути тенісний м’ячик, дрібна іграшка, олівець, вовняна шкарпетка, баночка від крему чи котушка ниток — набір цілковито залежить від вашої фантазії. Спочатку покатайте кожною ступнею м’ячик або паличку, а потім розкидайте на підлозі «інвентар» і позбирайте його за допомогою ніг. Весела гра, до якої можна залучити дітей, зміцнить м’язи стопи й додасть гнучкості суглобам. Щоправда, деякі предмети будуть уперто вислизати з пальчиків, не звиклих до такої роботи, але ви не здавайтеся! Часом люди ногами пишуть листи і малюють картини, не кажучи про такі дрібниці...

Відібравши у дітей залишки «інвентарю», наберіть у миску помірно гарячої води, вилийте туди готовий настій календули, додайте столову ложку морської солі та ложку питної соди. Календула допомагає у профілактиці грибкових захворювань, сода нейтралізує неприємний запах ніг та пом’якшує шкіру, а морська сіль є неповторним джерелом різних корисних речей, про які можна говорити годинами. Скоро починається улюблений серіал? Чудово! Занурте ноги в цю ванночку, сядьте зручніше й насолоджуйтесь продуктом телеіндустрії. Через 15–20 хвилин витягніть ноги з води, витріть їх та приготуйте ароматну суміш. У звичайний крем для ніг (якщо немає, візьміть крем для рук— ноги не образяться) додайте 1–2 краплі вподобаної ефірної олії, добре розмішайте і намастіть ноги. Фахівці радять застосовувати олію чайного дерева — цей природний протизапальний комплекс має в 10 разів більший антисептичний ефект, ніж спирт. При цьому засіб не сушить шкіру й не спричиняє свербіння — звісно, якщо у вас немає алергії. «День красивих ніжок» завершується легким масажем стоп під час втирання крему та одяганням м’якеньких бавовняних шкарпеток.

Влаштовуйте ногам таке свято хоч би раз на тиждень, і «опори» віддячать вам бездоганною роботою. Успіху і до наступної зустрічі!