«Підписалися» на інтригу

18.12.2008
«Підписалися» на інтригу

Борис Тарасюк присів до спікера. (Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Коаліція «Національний розвиток, стабільність і порядок» (розшифровується також «НаРазі СтуПор») від початку взяла собі сумнівних супутників — інтриги та махінації. Вчора в офіційній газеті Верховної Ради «Голос України» було опубліковано угоду про створення коаліції. Виявилося, що текст документа відрізняється від того, який погоджувався між фракціями. Рухівець Борис Тарасюк, уповноважений «НУНС» на підписання угоди, поставив візу під БЮТівським варіантом документа.

Більш–менш більшість

Угода про створення коаліції була опублікована в офіційному виданні на восьмий день після того, як у ВР було оголошено про створення такого союзу. Спочатку коаліціянти поспішали формалізувати альянс протягом чотирьох днів, як того вимагає регламент. Але потім подумали, що регламент можна проігнорувати (бо він де–юре скасований). Зрештою виявилося, що коаліція БЮТ, «НУНС» і БЛ формувалася з іще вагомішими порушеннями, ніж вихід за часові рамки.

Народний депутат Владислав Каськів заявив у коментарі «Українській правді», що текст остаточної коаліційної угоди істотно відрізняється від варіанта угоди, за який голосували на засіданні фракції «НУНС». Ідеться про ту редакцію документу, котра в «помаранчевій» фракції зі скрипом набрала 37 голосів. Голова Народного руху Борис Тарасюк натомість стверджує, що підміни угоди не було. Він відзначив, що узгодження тривало кілька днів, зокрема в неділю і понеділок, а «Українська правда», мовляв, оперувала «сирим» варіантом документа.

Один із висновків такий: у «НУНС» є депутати–підписанти, які не поділяють пункти коаліційної угоди. Чи денонсує хтось свій підпис? Зважаючи на хитку більшість у фракції (37 із 71 ), перед коаліцією може виникнути нова–стара проблема — збирати більшість у «НУНС». Щоправдв, симпатиків коаліції у цій фракції побільшає після того, як замість Святослава Вакарчука народним депутатом стане представник «Народної самооборони» Олександр Бобильов, міліціонер із Дніпропетровська.

Але це ще не всі проблеми із підписами. Виявляється, у Блоці Тимошенко теж не всі депутати кинулися створювати коаліцію. Лідери БЮТ заявляли, що їхня фракція Тимошенко прийняла рішення про формування «коаліції трьох» іще 2 жовтня. Але, з’ясувалося, що тоді такий крок офіційно підтримали 128 «тимошенківців», а нових рішень БЮТ не ухвалював.

Блок Литвина теж має зауваження до угоди. Голова фракції Ігор Шаров позавчора підписав цей документ із застереженнями. «Неухильно дотримуючись положень своєї передвиборної програми», «литвинівці» виступають проти запровадження ринку землі сільськогосподарського призначення. Також вони вважають «передчасним» реалізацію пункту про визнання учасників національно–визвольних змагань борцями за незалежність України (в частині, що стосується ОУН–УПА). Третім застереженням БЛ є відмова від просування в НАТО — натомість має бути вибір «активного нейтралітету нашої держави».

Меншість, якої більшість, не згодна

Учора в парламенті продовжилися дискусії про коаліцію. Найбільш завзято виступали представники Партії регіонів, котрі минулого тижня втратили можливість об’єднатися в більшість із БЮТ. Вони наполягали, що для створення коаліції мало рішень фракцій — треба таки 226 підписів. «Маленька брехня, яка супроводжувала створення коаліції, породжує велику недовіру, — першим виступав «регіонал» Ярослав Сухий. — Тут один чоловік весь час носить з собою Конституцію маленьку, я вам усім нагадую, стаття 83: «У Верховній Раді формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради України». Що тут ще не зрозуміло? «Більшість»! «Від конституційного складу»!

Колега Сухого Ганна Герман винесла на трибуну не тільки примірник Конституції, а й брошуру регламенту, і сказала, що все треба робити «за книгою». Голову парламенту вона попросили «не ганьбити свою сивину».

Володимир Литвин у відповідь заявив, що «за своє життя не дві книжки тримав у руках, а дещо більше», і попросив «не слинити» тему коаліції. «Верховна Рада нарешті запрацювала. І це добре», — вважає спікер.

ПОРІВНЯННЯ

У варіанті, презентованому на фракції «НУНС», було зобов’язання «розробити програму заходів, спрямовану на інтеграцію України в систему колективної безпеки Організації Північно–Атлантичного Договору», тобто НАТО. У підписаному варіанті формулювання зовсім інше: «Сторони коаліції погодились розробити програму заходів, спрямовану на євроатлантичну інтеграцію України». Замість «виділити належні кошти на перехід війська на стандарти НАТО» — у БЮТ зазначено про перехід армії «на професійну основу».

Депутати «НУНС» схвалювали угоду, в якій було зобов’язання учасників коаліції виробити умови, за яких кораблі Чорноморського флоту Росії можуть перетинати кордон України. У варіанті Блоку Тимошенко ці слова відсутні.

Коаліційна угода, схвалена «НУНС», передбачала посилення незалежності Нацбанку — а в угоді, підписаній трьома лідерами, про це взагалі не йдеться.

Спершу в угоді йшлося про звуження функцій прокуратури, а в підписаному тексті йдеться про абстрактну «системну реформу органів прокуратури».

 

ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Найбільш резонансне рішення ВР вчорашнього дня — відмова денонсувати угоду Радянського Союзу з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування, яка дозволяла українським підприємцям оминати фіскальні збори у кіпрській офшорній зоні. За скасування угоди проголосував лише 211 депутатів: 152 БЮТівці, 58 «нашоукраїнців» і 1 представник Блоку Литвина. «Комуністи» й «регіонали» дали за постанову «по нулях».

Головна причина провалу проекту — відсутність угоди навзамін тій, яку збиралися скасувати. Позицію КПУ оригінально пояснив Адам Мартинюк: «Комуністи, поза всяким сумнівом, не можуть голосувати, бо це угода Радянського Союзу, комуністи не можуть голосувати, бо там президент також комуніст».

Верховна Рада внесла зміни до закону про Митний тариф. Він спрямований на імплементацію міжнародних домовленостей стосовно приведення ставок ввізного мита на продукцію і товари у відповідність із вимогами СОТ. За прийняття закону проголосувало 233 депутати.

Парламент також скасував тимчасові обмеження приватизації житла. За постанову про продовження термінів використання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду проголосував 401 нардеп. «Ніяких обмежень у часі для реалізації права на приватизацію не існує», — пояснив автор постанови Євген Мармазов.

Окрім того, ВР ратифікувала низку міжнародних угод.