День реваншиста

18.12.2008
День реваншиста

Сольний прохід Горана Єретина приніс «Києву» перемогу над «Тріумфом». (ФІБА–Європа.)

Позавчора групова стадія розіграшу двох єврокубкових турнірів перетнула екватор. Вхід у друге коло для представників української суперліги виявився невдалим —перемогу вирвали лише київські «вовки», та й то завдяки неабиякому збігу обставин.

Підопічні Саші Обрадовича приймали головних конкурентів у боротьбі за перше місце в групі Кубка виклику — підмосковний «Тріумф». У Люберцях «Київ» поступився трьома очками, тепер же на власному майданчику у фантастичному фіналі матчу зміг узяти реванш. Хоча гості під керівництвом уславленого Станіслава Єрьоміна (у 1990–х він тренував ЦСКА і збірну Росії) були дуже близькими до повторного виграшу.

У другій чверті російська команда дозволила господарям набрати очки лише на 6–й (!) хвилині, а потім збільшила відрив від киян до 11 пунктів. Та, схоже, гравці «Тріумфа» зарано повірили, що перемога в них у кишені. На останніх хвилинах «жовто–зелені» зробили неймовірний ривок (12:0) і отримали привід бурхливо святкувати успішний підсумок двобою. Натомість наставник підмосковного клубу якось аж занадто спокійно сприйняв програш — вочевидь, не відчуваючи особливих емоцій від баталій у третьорозрядному турнірі. Усе ж таки Єрьоміну доводилося битися й перемагати на зовсім іншому рівні.

До речі, в протоколі матчу невідомо чиїми стараннями з’явився запис про 2200 глядачів, хоча розрахований на 800 місць спорткомплекс «Меридіан» не був заповнений під зав’язку.

* * *

У вівторок у матчах за участю українських команд відбулося ще два реванші, але цього разу вони виявилися для нас зі знаком «мінус».

У квартеті F того ж таки Кубка виклику «Хімік» у Монсі грав у «гойдалки» з бельгійською «Дексією». Певний час ведучи в рахунку, хлопці з Південного в підсумку поступилися. Під завісу зустрічі наставник «Хіміка» Олівер Попович просив своїх підопічних лише про те, аби вони програли не більше п’яти пунктів (із такою різницею бронзовий призер чемпіонату України здолав опонента вдома) й мали перевагу над конкурентом у суперечці за першу позицію. Однак егоїзм американця Джексона в завершальній атаці не дозволив «Хіміку» досягти бажаного.

Третій наш представник у Кубку виклику, «Сумихімпром», намагався здолати лідера групи — ростовський «Локомотив», та в підсумку програв із невеличкою різницею. Для слобожанської команди й цей результат можна вважати певним прогресом, адже в Росії вона зазнала розгрому «мінус 27».

* * *

Ще одним учасником «реваншистських ігор» став «Азовмаш». Чемпіон України в більш престижному Єврокубку тиждень тому обіграв «Летувос рітас» у Маріуполі. Після цього біля керма литовців Антанаса Сірейку замінив легендарний Рімас Куртінайтіс. Олімпійський чемпіон Сеула–1988 і колишній міністр спорту Литви налаштував свій колектив на впевнену перемогу. литовський фахівець Рімас Гірскіс по інший бік барикад не вберіг гостей від провалу в другій чверті — «мінус 20». Саме стільки пунктів відділили «Азовмаш» від підсумкової перемоги.

ТАБЛО

Єврокубок. Груповий етап. 4–й тур. Група Е. «Летувос рітас» (Литва) — «Азовмаш» (Україна) — 83:64 (22:19, 29:9, 18:19, 14:17; Міласавлевич (24) — Ель–Амін, Серапінас (по 12)), «Асвел» (Франція) — «Гран Канарія» (Іспанія) — 69:81.

Турнірне становище: «Гран Канарія», «Летувос рітас», «Азовмаш», «Асвел» — 2 перемоги/2 поразки.

Кубок виклику. Група С. «Сумихімпром» (Україна) — «Локомотив» (Р, Росія) — 84:89 (27:28, 15:17, 18:21, 24:23; Грін (20), Матюкевич (15) — Хауз (26)), «Шоле» (Франція) — «Олімпік» (Швейцарія) — 79:52.

Турнірне становище: «Шоле» — 8, «Локомотив» — 7, «Сумихімпром» — 5, «Олімпік» — 4.

Група F. «Дексія» (Бельгія) — «Хімік» (Південне) — 82:76 (20:21, 23:14, 17:26, 22:15; Несбітт (19) — Братич (19), Чакич (17)).

Турнірне становище: «Дексія» — 7, «Хімік» — 6, «Галатасарай» (Туреччина), «Загреб» (Хорватія) — 4 (3).

Група Н. «Київ» (Україна) — «Тріумф» (Росія) — 66:65 (23:15, 7:17, 18:20, 18:13; Скейлз (22), Дроздов(11) — Бремер (16)), «Скайлайнерз» (Німеччина) — «Калев» (Естонія) — 61:57.

Турнірне становище: «Київ» — 7, «Тріумф», «Скайлайнерз» — 6, «Калев» — 5.