Слова нема, діло — є

12.12.2008
Слова нема, діло — є

Володимир Литвин учора почав виконувати обов’язки Голови ВР у «польових умовах». (УНІАН.)

Питання «а чи був хлопчик?», тобто чи є коаліція, навіть учора, коли депутати вперше після обрання нового спікера зібралися в сесійній залі, залишалося відкритим. БЮТ і «НУНС», а точніше, переважно «нашоукраїнці» в межах своєї строкатої фракції продовжували сваритися навколо коаліційної угоди, яка залишалася не підписаною. Втім у нас, як відомо, головне те, що де–факто, а не де–юре. А де–факто парламентська більшість якраз працювала, принаймні кілька антикризових законів за основу ухвалила впевнено. Так чи інакше, переговори тривали, й оптимісти на кшталт Романа Зварича навіть прогнозували, що коаліційна угода може бути підписана ще в четвер до вечора. Та незалежно від того, існує офіційна коаліція на той час, коли ви читаєте ці рядки, чи ще ні, принаймні одна її складова вже готова: назва. Як випливає з проекту коаліційної угоди, союз Блоку Тимошенко, «Нашої України — Народної самооборони» і Блоку Литвина іменуватиметься коаліцією «Національного розвитку, стабільності й порядку». Звісно, якщо «НУНСівці» погодяться, бо їхні чутливі «помаранчеві» носи уловили в цій «стабільності» дух «януковичізму»...

Розвинуті, стабільні, порядні...

«Ця назва готувалася під коаліцію БЮТ і Партії регіонів, бо слово «стабільність» піарщики «Регіонів» багато років пов’язують саме з ПР, — припустила «нашоукраїнка» Ксенія Ляпіна. І пожартувала: — У парламенті вже була антикризова коаліція, яка створила кризу, була в нас коаліція національного єднання, яка розвалила Верховну Раду... Зараз створюється коаліція стабільності, і щось «мєня тєрзают смутниє сомнєнья». Однак, за словами депутатки, фракція «НУНС» вважає: суть коаліції — не в назві, головне, щоб вона не була антиукраїнською.

Щодо суті, тобто положень, записаних у коаліційній угоді (нагадаємо, її вже готовий проект вручила на розгляд «НУНС» і БЛ фракція БЮТ), то «нашоукраїнців» одразу обурила їхня «поверховість». Мовляв, якась суцільна абстракція й жодної конкретики, окрім, хіба, прописаної схеми державних закупівель.

Тож після бурхливого обговорення вівторкових подій фракція «НУНС» дійшла згоди в тому, що треба цю угоду доопрацювати. І, плідно попрацювавши напередодні, учора надала свої пропозиції на чотирьох сторінках. За інформацією газети «Коммєрсант–Україна», наданий «тимошенківцями» проект налічує 13 сторінок і складається з двох частин — першочергових завдань коаліції та регламенту її діяльності. Як повідомив Роман Зварич, три чверті з цих пропозицій становлять економічна частина й заходи щодо виходу з фінансової кризи.

Учора три фракції продовжили обговорення угоди і дружно висловлювали сподівання, що «не сьогодні — завтра» документ буде підписаний. Залишається ще питання розподілу портфелів, адже однієї спікерської посади Блоку Литвина, який володіє «золотою акцією», вочевидь буде замало. Як наввипередки повідомляють «обізнані джерела», БЛ може розраховувати на посади щонайменше двох міністрів — економіки (цю посаду нині обіймає Богдан Данилишин) та транспорту («вільнодумний» Йосип Вінський уже й без того однією ногою у відставці). Також є чутки про те, що Литвину віддадуть Антимонопольний комітет, очолити який може Ігор Шаров. Утім «Наша Україна» наполягає на тому, що спершу треба підписати коаліційну угоду, а вже потім ділити крісла.

Коаліція діє. Поки не розсварилася

Однак не угодою єдиною — паралельно з узгодженням коаліційної «конституції» більшість встигла попрацювати й у сесійній залі. 282 голосами «за» четвер–п’ятницю було вирішено присвятити розгляду антикризових законопроектів. Під час голосування за них коаліція довела, що справді існує, успішно ухваливши в першому читанні проекти законів «Про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання негативним наслідкам впливу світової фінансової кризи на розвиток агропромислового комплексу» та «Про заходи з соціального захисту населення від наслідків світової фінансової кризи». На радощах, що нарешті є хоч якась робота, вирішили продовжити вечірнє засідання доти, доки не будуть розглянуті всі питання порядку ден­ного — за це проголосували 258 нардепів. Як і під час обрання Литвина, «допомагали» комуністи, хоча голосів «НУНС», БЮТ і БЛ вистачало для більшості й без «червоних».

Кадрових питань у порядку денному на цей тиждень не значиться, хоча Кабмін уже вніс на розгляд ВР проект поста­нов про звільнення з посади голови Фонду держмайна Валентини Семенюк–Самсоненко і призначення на її місце Андрія Портнова. У «Нашій Україні» це одразу назвали провокацією, бо на обрання Портнова, який ображав Президента, «НУНС» не погодиться нізащо. Утім це гаряче питання, швидше за все, розглядатимуть уже наступного тижня. Така ж доля чекає й на звіт голови Національного банку Володимира Стельмаха щодо ситуації в банківській сфері, чого вимагає Блок Тимошенко. Утім, за словами заступника голови фракції Андрія Кожем’якіна, по Стельмаху БЮТ остаточ­ного рішення ще не ухвалив.

ЦИТАТА

Коли в середу увечері одразу по кількох телеканалах на півслові перервалися улюблені серіали й на екранах з’явилася ділова Юлія Тимошенко, можна було подумати, що в країні почалася війна. Однак Прем’єр–міністр просто вирішила звернутися до народу, щоб розповісти про подальші дії коаліції й «наїхати» на Віктора Ющенка. Зокрема, за словами Прем’єра, «усі ці позитивні кроки (створення коаліції. — Ред.) були зроблені не з допомогою Президента, а всупереч його активної протидії».

Тимошенко розповіла, що коаліція вимагатиме «припинення корупції та спекуляції на ринку гривні й долара» і наполягатиме на «забороні банкам на власний розсуд підвищувати відсотки по кредитах, узятих на купівлю квартир, на розвиток аграрного, малого та середнього бізнесу. Це ж саме стосується і споживчих кредитів». Прем’єр–міністр також запевнила, що розмови про зниження пенсій або невиплату їх працюючим пенсіонерам «є повною провокацією», і «всі пільги та державні виплати будуть збережені».