НОВИНИ ПЛЮС

09.12.2008

СБУ взяла лідера русинів на підписку про невиїзд

Служба безпеки України висунула звинувачення керівникові асоціації «Сойм підкарпатських русинів» Димитрію Сидору за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Отець Сидор — обвинувачений у кримінальній справі, порушеній за фактом його закликів до зміни меж території та державного кордону України усупереч порядку, встановленому Конституцією. До Сидора застосовано запобіжний захід, передбачений ст.151 КПК України — підписка про невиїзд, повідомила прес–служба СБУ.

Перед тим у ЗМІ з’явилося повідомлення, що русинські автономісти на чолі з Сидором провели в столиці Білорусі Мінську «слухання «Підкарпатська Русь і руський світ»і створили там так званий «уряд автономної республіки Підкарпатська Русь».

«Свобода» від Грача

Група народних депутатів України засудила поведінку їхнього колеги — нардепа від Компартії Леоніда Грача — під час програми «Свобода на «Інтері». Грач, за форматом програми, виконував минулої п’ятниці роль ведучого. Інші депутати покинули студію під час ефіру, «не маючи більше можливості слова та висловлювання власної думки».

У зверненні депутатів, поширеному прес–службою Павла Жебрівського, зазначається, що «у студії розгорнувся ошаленілий антидержавницький, антиукраїнський шабаш». Звернення підписали нардепи від «НУНС» Ірина Геращенко, Павло Жебрівський, Лілія Григорович, Кирило Куликов та Юрій Гримчак, від Партії регіонів — Тарас Чорновіл, а також екс–депутат Степан Хмара.

Леонід Грач назвав поведінку депутатів «істерикою русофобів», а звернення — «тиском на ЗМІ».

Нагорода з–за кордону

Президент Росії Дмитро Медведєв нагородив народного депутата від Партії регіонів Вадима Колесніченка орденом Дружби. Одіозного «регіонала» відзначили «за великий внесок у розвиток культурних зв’язків із Росією, збереження російської мови і російської культури».