«Шух» повертається

06.12.2008

2009 року на Хмельниччині з’явиться меморіальний комплекс пам’яті Героя України, генерал–хорунжого Української Повстанської армії Романа Шухевича. Ініціаторами його створення виступили місцева влада та організації націона­льно–демократичного спрямування, котрі оголосили конкурс на найкращий проект. Переможцями творчого змагання, в якому взяли участь також рівненські, львівські й тернопільські митці, стали автори з Хмельницького — архітектор Анатолій Брильов та скульптор Автандил Гігаурі.

Меморіал зведуть неподалік села Гуків Чеме­ровецького району, на березі швидкоплинного Збруча, де 9 березня 1950 року енкаведисти спалили тіло відважного провідника, а прах зібрали в брезент і вкинули в річку. На цьому місці височіє кількаметровий пам’ятний хрест, нагадуючи дух Головкома УПА, вірного сина українського народу Романа Шухевича.

Майбутній комплекс включатиме меморіальну арку з оглядовим майданчиком на мосту через річку. На арці буде відтворено ідею злуки українських земель. Головний монумент постаті «Шуха» виросте на перетині нової і старої доріг. До комплексу входитиме і капличка.

Загальна площа архітектурно–ландшафтного ансамблю становитиме 4,5 гектара. Втілення проекту обійдеться приблизно в 900 тисяч гривень. Це будуть кошти як обласного бюджету, так і приватних структур, а також добровільні внески громадян.