Несправжній підполковник

06.12.2008

Відтепер «регіонал» Валерій Коновалюк, який якраз «прикрасив» Київ власними «бігмордами» із гаслом: «Прощай, оружиє! Прощай, НАТО!», міг би додати до цього і слова «Прощавайте, зірочки». Але про це нижче. Нагадаємо, що депутат Коновалюк із завидною впертістю стверджує, що очолювана ним комісія ВР із розслідування постачання нашої зброї до Грузії виявила факти незаконної торгівлі зброєю. Аргументів та доказів, що спростовують його твердження, затятий «регіонал» не сприймає, ще й намагається продемонструвати в Україні фільм роботи ФСБ «08.08.08», який завдає неабиякої шкоди національним інтересам України.

Такі дії не прикрашають українського офіцера. Тож не дивно, що вчора міністр оборони Юрій Єхануров своїм наказом позбавив Коновалюка зірочок. Зокрема, йдеться про скасування попередніх наказів про дострокове присвоєння офіцерові запасу Коновалюку військових звань — «капітана запасу», «майора запасу» та «підполковника запасу».

Як пояснюється у наказі, Коновалюкові присвоїли ці звання не відповідно до вимог закону «Про загальний військовий обов’язок і військову службу» та положення «Про проходження військової служби особами офіцерського складу (до капітанства Коновалюк не прийняв присягу на вірність Україні)». Наразі депутат Коновалюк залишається офіцером запасу, але у званні «старший лейтенант», яке було йому присвоєно в Росії на початку 90–х років.

Кілька днів тому міністр оборони Єхануров заявив, що, за даними, отриманими ним від Союзу офіцерів України, Валерій Коновалюк вимушений відпрацьовувати замовлення сусідньої країни через компромат, що є на нього в Росії.

Натомість керманич СБУ Валентин Наливайченко у відкритому листі до лідера ПР Віктора Януковича, копія якого надіслана і Коновалюку, просить сприяти захисту національних інтересів України «від наклепницьких кампаній». Наливайченко підкреслює, що тема нібито незаконних поставок озброєнь до Грузії «є надуманою, її роз­дмухування суттєво шкодить національним інтересам та завдає економічних утрат українським підприємствам, а відтак і нашим громадянам». Тим більше, що ретельні перевірки підтвердили законність поставок озброєнь до Грузії та їх відповідність міжнародним нормам. Відтак лідера ПР просять узяти до уваги необґрунтовані звинувачення з боку нардепа Коновалюка.