Сто десята стаття — доля сепаратиста

29.11.2008

Учора Валерію Подьячому — лідеру «Народного фронту «Севастополь—Крим—Росія» і за сумісництвом начебто викладачеві одного з маловідомих сімферопольських ВНЗ — під час чергового допиту в Головному управлінні СБУ в Криму мали пред’явити офіційне обвинувачення щодо зазіхань на територіальну цілісність України. Цим самим завершилися б процесуальні дії у кримінальній справі за ст. 110 Кримінального кодексу України, позаяк, мовляв, зібрана доказова база для цього цілком достатня.

Проте вчора по обіді, як повідомили «УМ» у прес–службі кримського управління СБУ, така процедура ще не відбулася через банальну неявку пана Подьячого, хоча напередодні йому й надіслали відповідну повістку. Якщо ж кінець кінцем це станеться і надалі судова інстанція пристане на аргументи Служби безпеки, то у Валерія Подьячого з’являться всі шанси «загриміти» за ґрати аж на п’ять років.

Досі на прес–конференціях і в численних коментарях для місцевих медіа координатор проросійського фронту лише дженджурився. Приміром, агенції «Є–Крим» Подьячий заявив, що у Служби безпеки України мало «зачіпок», аби через суд розігнати «Народний фронт...», а його самого запроторити у в’язницю. Іншій — що дії СБУ проти нього — це розправа за те, що «фронтовики» спробували через суд скасувати Конституцію Криму і надати півострову російську юрисдикцію.

Судячи з усього, головною підставою для порушення проти лідера організації «Севастополь—Крим—Росія» конкретної кримінальної справи став прес–реліз, підписаний Подьячим по завершенні прес–конференції в січні цього року. Відозва містила заклик до насильницької зміни нинішніх кордонів України. Раніше ж Подьячий балансував «на межі фолу», намагаючись, попри офіційну заборону, провести з близькими по духу радикальними рухами «російські марші», пікети перед представництвом Президента України у Сімферополі та ін.

Варто додати, що у згаданій «сепаратистській» кримінальній справі проходять також лідери «Руської общини» Євпаторії і Керчі — відповідно, Семен Клюєв і Олександр Ткаченко. Принаймні їх викликали на допити.