Фотоправда очі коле

27.11.2008

У Луганську відкрилася фотовиставка «Українська Повстанська армія: історія нескорених». Головний місцевий «регіонал», народний депутат Олександр Єфремов, кинув на перекриття шляху до експозиції своїх «комсомольців» із молодіжної організації ПР і т. зв. «Молодої гвардії» скандально відомого депутата міськради від «Регіонів» Арсена Клінчаєва. Попередньо пан Єфремов вирішив полякати організаторів виставки, виступивши з дещо істеричною заявою очолюваної ним обласної організації ПР. «Обурення людей фактом популяризації злочинної організації «УПА», яка в 40–ві та 50–ті роки минулого століття залила українську землю кров’ю тисяч невинно вбитих людей, абсолютно виправдане, більш того — прогнозоване, — йдеться у відозві луганських «регіоналів». — Прогнозоване настільки, що ми маємо всі підстави заявляти про цю виставку як про спеціально сплановану провокацію, яку здійснює «оранжева» влада із залученням СБУ».

Судячи з того, що цю заяву поширило обласне державне телебачення, Олександр Сергійович сподівався, що до Держархіву збіжиться натовп обурених луганчан. Але прийшов тільки штатний набір «скажених бабусь» під червоними прапорами і молодиків, які професійно мітингують для своїх хазяїв із будь–якого приводу (востаннє їх вивозили до Сіверськодонецька відстоювати аптеки).

Попередньо оголошувалося, що фотовиставка відкриється в Палаці культури залізничників, але в понеділок «переграли»: місце зустрічі з історією було перенесене до тісної зали Державного архіву Луганської області. Заступник Єфремова по обкому, він же голова облради Валерій Голенко публічно зізнався: обласна рада, якій належить Палац культури, не дала дозволу на його використання.

«Червоні» біснувалися; цинічні «блакитні» відверто відпрацьовували номер. Коли починалося урочисте відкриття експозиції, останнє, що могли почути гості, піднімаючись сходами архіву, — це обіцянка якогось оратора, підхоплена звукопідсилювачем: «Ми робимо цю акцію безстроковою!..». Але коли за годину гості поверталися, купка «червоних» згортала останній агітаційний намет, а «голубі» десь уже повіялися.

Не виключено, «регіонали» продовжили свої «подвиги» біля нещодавно відкритого пам’ятника жертвам Голодомору. Голова обласної «Просвіти» Володимир Семистяга через годину повідомив кореспондентові «УМ», що у Сквері Пам’яті, де височить монумент, вандали попалили біля пам’ятника вінки, принесені 22 листопада, і накидали каміння. Дзвінок до облдержадміністрації — і лад було відновлено за 20 хвилин.