Одна медаль на дві статі

27.11.2008

Утретє поспіль наші майстри шахів стають призерами найбільшого змагання — шахової Олімпіади. Щоправда, ще жодного разу нашим двом командам не вдалося поєднати свої успіхи — в 2004 році тріумфували чоловіки, у 2006–му — жінки. А тепер, у Дрездені, другими фінішували представниці прекрасної статі, хоча шанси на місце на п’єдесталі мали і їхні колеги по збірній.

Перед 11–м, завершальним, туром підопічні Володимира Тукмакова перебували на другій позиції. Та позавчора провалилися в дуелі з американцями, «влетівши» з рахунком 0,5:3,5. Василь Іванчук, Павло Ельянов і Захар Єфименко несподівано програли свої партії суперникам із меншими рейтингами, лише Сергій Карякін зіграв унічию. Така невдача опустила хлопців на четвертий рядок, а призерами стали команди Вірменії, Ізраїлю та США.

Наші дівчата в останньому турі здолали лідерок — полячок (2,5:1,5). Перемогли Наталія Жукова й Ганна Ушеніна, Катерина Лагно звела свою партію внічию, а Інна Гапоненко залишилася з нулем. Але цього ж дня грузинки здолали команду Сербії із рахунком 3:1 і набрали таку ж кількість очок, як і українки (по 18). За додатковим коефіцієнтом «золото» дісталося гостям із Кавказу, а підопічні В’ячеслава Ейнгорна задовольнилися «сріблом». Третє місце після виграшу у француженок забронювала собі команда США (17 балів).