Відпочиватимуть «по–королівськи»

20.11.2008

У Донецьку продовжують наводити лад на території парку імені Щербакова. Перші дві черги реконструкції скверу кардинально змінили його зовнішній вигляд і навіть змусили осіб без постійного місця проживання, які донедавна тут себе дуже вільно почували, «змотати вудки». А незабаром тим же бомжам доведеться «вшиватися» ще й з берега міського ставка, де вони полюбляли вилежуватися проти сонечка, немов морські котики. Адже на місці «бомжацького берега» через пару років з’явиться гігантська споруда у вигляді літаючої тарілки — аквапарк Royal Marine, що перекладається як «Королівське узбережжя».

Свої наміри щодо будівництва сучасного аквапарку міська влада афішувала ще кілька років тому. Щоправда, найбільш імовірним місцем його розташування спершу вважався парк імені Ленінського комсомолу, звідки є вихід на берег Кальміусу. Нині ж проект уже готовий, і тепер достеменно відомо, що «Королівське узбережжя» з’явиться на березі міського ставка в парку імені Щербакова — від кінотеатру «Зелений» до дамби між двома рукотворними водоймами. Будівництво аквапарку розпочнеться навесні наступного року, а наразі відповідні служби вже розпочали вирубку старих дерев. Причому керівники парку і міста тепер запевняють, що попередньо перед проектувальниками стояла вимога зберегти паркову зону, і вони з цим завданням успішно впоралися. «Ми практично зберігаємо зелену зону і зробимо її більш цивілізованою, — запевняє міський голова Донецька Олександр Лук’янченко. — Це буде ще одне прекрасне місце для відпочинку городян. А якість, актуальність, неординарність та новизна проекту дозволять увійти аквапарку в число двадцяти найкращих в Європі».

Парк водних атракціонів складатиметься з двох аквазон — закритої та просто неба, що дозволить об’єкту функціонувати круглий рік. Найбільш незвичною деталлю «Королівського узбережжя» по праву вважається скляний купол заввишки 34 метри та діаметром 80 метрів. Саме його автори проекту навіть порівняли з трансформером — купол має здатність розсуватися влітку й зачинятися взимку. А під ним будуть розташовані так звані «екстремальні» гірки (всього шість) для дітей і дорослих, штучне море з пляжем, басейн зі штучними хвилями до трьох метрів висотою, «річка» з течією та карколомними поворотами, басейн–джакузі та ще багато інших різноманітних водних атракціонів.

Одночасно в аквапарку можуть перебувати майже п’ятсот відпочивальників, і, за словами проектувальників, кожен із них зможе тут знайти для себе розваги до душі. Адже, окрім уже згадуваного, тут також пропонуватимуть відвідати SPA–центр, фітобар, гідромасаж та інші косметичні процедури, а також оздоровчий комплекс із різними варіантами лазнь — фінською, турецькою, римською, японською тощо.

Після введення у дію аквапарку передбачається, що місто отримає 150 робочих місць із середньою платнею — 2500—3000 гривень. А щодо вартості квитків на «Королівське узбережжя», то, за попередніми прогнозами, одна година перебування на ньому дорослого обійдеться в п’ятнадцять гривень. Дитячий квиток на цей же відрізок часу коштуватиме дев’ять гривень. Отож, якщо ця цінова політика не зазнає неприємних змін, аквапарк буде доступним для донеччан та гостей міста.

Неважко здогадатися: багатофункціональний аквапарк, що має всі шанси стати одним із найкращих у Європі, задоволення не з дешевих — вартість проекту становить понад 25 мільйонів доларів. Інвестиції для будівництва братимуть у вітчизняних та зарубіжних банках. Існує також попередня домовленість із виконавцями робіт: скляний купол береться зводити одна з канадських компаній, а внутрішні роботи довірено іспанській фірмі.