Запоріжці за Кавказом

20.11.2008

Очолювана головою Запорізької ОДА Олександром Старухом делегація відвідала Грузію на запрошення губернатора Кахетинського регіону Георгія Гвініашвілі. Гостинні закавказці влаштували запоріжцям прийом, кожна мить якого підтверджувала ментальну близькість і взаємоповагу народів–побратимів. Гостям показали палац царя Іраклія II, будинок–музей князів Чавчавадзе, кафедральний собор Алаверді...

За грузинською традицією, частували скрізь. Та й, власне, візит розпочався з відвідин місцевого виноробного заводу середньої потужності. Переробляючи три тисячі тонн винограду, підприємство шукає ринки збуту в Україні і вже зацікавило запорізьких дистриб’ютерів. Фахівці обидвох сторін певні, що вина високої якості зможуть знайти свою нішу і на Запоріжжі. Симпатизують Кахетія і Запоріжжя одне одному також у контексті мінімізації дефіциту на Кавказі продовольчого зерна, якими повняться запорізькі комори.

Древня Кахетія — один із туристичних центрів Грузії, тому запорізький віце–«губернатор» Олександр Сін певен, що «ділові запоріжці, спрямувавши на Закавказзя якусь дещицю ресурсів для розбудови відповідної інфраструктури, невдовзі зможуть одержати досить солідні прибутки». А туристичний бум у Грузії зростає, і посприяла цьому... Росія. Своєю епатажною увагою до Абхазії та Південної Осетії.

Деталізувавши обопільні можливості і зиски, представники адміністрацій Кахетії і Запоріжжя уклали угоду щодо співробітництва у торгово–економічній, науково–технічній і культурній галузях. Наступним кроком у співпраці стане прибуття до Запоріжжя делегації із не такої вже й далекої, як видавалося на перший погляд, Кахетії. Тоді ж почнеться практична реалізація досягнутих домовленостей.