Депутатські пристрасті — в інтересах виборців чи кланів?

20.11.2008
Депутатські пристрасті — в інтересах виборців чи кланів?

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Фракції «нашоукраїнців» і БЮТівців в Одеській облраді, які іноді спільними голосуваннями відстоювали не лише вузькопартійні, а й інтереси прогресивно налаштованої частини виборців регіону, зазнали нищівної поразки від депутатської більшості — місцевих «регіоналів», що давно блокуються з представниками ПСПУ та Партії пенсіонерів. 79 голосів «за» вистачило, щоб сформувати склад територіальної виборчої комісії без участі жодного представника одеських «помаранчевих». Відтепер, у разі потреби, виборчком зможе без жодних труднощів ухвалити будь–яке «актуальне» рішення, ініційоване «вітренківцями» чи «регіоналами».

 

«Вони нас знову «построїли»

Марно лідер фракції НСНУ Сергій Горохов гнівно таврував на позачерговій сесії голову облради Миколу Скорика, який нібито «віроломно» порушив озвучений на погоджувальній раді «тижневий термін» подачі кандидатур представників партій до складу обласної виборчої комісії. «Ви неправильно мене зрозуміли», — парирував висловлені претензії пан Скорик під схвальне гудіння представників більшості в залі, яка підтримала відсіч опозиціонеру з боку голови–«регіонала». Власне, «ювілейна», 20–та, сесія ще раз підтвердила побоювання тих одеських аналітиків, які ще у травні 2006–го прогнозували подібний розвиток «регіональної» демократії. Тоді депутати облради під синьо–білими та червоними прапорцями над робочими столиками вперше схвалили, всупереч протесту прокуратури Одещини, законність підсумків виборів та обрання чотирьох заступників голови облради. «Ми їх «построїли», — рапортував з Одеси один з організаторів «силової» демократії у сесійній залі. Такою ж депешею, ймовірно, підсумовано й низку останніх рішень сесії облради, учасники якої здебільшого зосереджувалися на обговоренні питань, що належать до компетенції центральних органів влади.

Одеса вказує Києву

Зокрема, з ініціативи головуючого на сесії піддали нищівній критиці рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення про вилучення з інформаційного простору неадаптованих до вітчизняного законодавства іноземних телеканалів, далі було рішуче засуджено євроатлантичні державні устремління, в тому числі запропоновано притягнути до відповідальності місцевих правоохоронців та прокурорських працівників, що виконували рішення судів, стримуючи провокаційні дії «вітренківців» проти багатонаціональних навчань «Сі бриз–2008».

Ще один проект рішення депутати присвятили нищівній критиці економічної політики керівництва держави й сформулювали рекомендації «бездарним» посадовцям, у тому числі зажадали зміни політичного курсу — аж «до набуття повноправного членства в СНД». Хоч іншим рішенням, щоправда, без публічних дебатів, схвалила депутатська більшість й обласну «Програму євроінтеграційного, транскордонного співробітництва та міжрегіональних зв’язків на 2009 рік»...

А з бюджетом — провад

Що стосується ключового питання, «Про внесення змін і доповнень до рішення обласної ради «Про обласний бюджет Одеської області на 2008 рік», яке, здавалося б, якраз і мало стати предметом першочергового обговорення, то керівництво облради поставило його десятим пунктом порядку денного. Власне, після цього вже й не викликало подив у більшості журналістів, коли під час дискусії щодо бюджетної підтримки розвитку тваринницької галузі Одещини сплив вражаючий факт: через бюрократичну тяганину, затіяну обласними депутатами та чиновниками, до місцевих товаровиробників не дійшла впродовж поточного року навіть чверть із 9 млн. грн., передбачених обласним бюджетом–2008! Повний провал і з виконанням інших обласних цільових програм: в середині листопада чиновники перерозподіляли бюджетні кошти, визначені ще січневою сесією для розвитку низки галузей економіки та соціальної сфери області.

Місцеві болгари й земельні справи

Натомість у центрі уваги керівництва облради, як випливало з виступів депутатів–опозиціонерів, постійно перебували політичні та доходні «земельні» питання, надання пільг з орендної плати структурам, близьким до Партії регіонів, і скандальні судові процеси заради «витискування» під надуманими приводами з будівель, що перебувають на балансі облради, закладів культури, медицини, громадських організацій та редакцій обласних газет «Чорноморські новини», «Вечерняя Одесса», «Юг». Відмовився, для прикладу, свого часу ввійти до складу більшості обласної ради лідер депутатської групи «Відродження» Антон Кіссе — керівництво облради ініціювало судовий процес щодо виселення очолюваної ним Асоціації болгар України з орендованої будівлі. Коли ж судова тяганина викликала протести з боку Генерального консульства Болгарії в Одесі та офіційно звернувся за роз’ясненнями глава уряду Болгарії, пан Скорик спробував виправдати це політичними інсинуаціями. Хоч–не–хоч, а довелось–таки укласти мирову угоду із Всеукраїнською громадською організацією...

Звісно, намагання виселити Асоціацію болгар з орендованої будівлі вартістю десятки мільйонів гривень, щоб, імовірно, передати іншим суб’єктам господарювання, можна було б вважати випадковістю, якби одну з подібних спроб передачі комунальних споруд, зокрема, обласного шпиталю ветеранів війни, що розташований у затишному мікрорайоні Одеси, не довелось недавно зупиняти обласному прокурору Василю Присяжнюку, який нагадав у своєму протесті про заборону приватизувати пам’ятки культурної спадщини, яким є споруда обласного шпиталю. Так само вдалося врешті–решт місцевим журналістам відбити зухвалі намагання групи депутатів–«регіоналів» позбавити права на приміщення колективи редакцій газет у видавництві «Чорномор’я», що, як виявилося під час багатомісячного судового процесу, не мали жодних правових підстав домагатися їх передачі на баланс комунального підприємства «Чорномор’я».

Марна річ прогнозувати, які наступні проекти рішень, спрямовані на «коригування» політичного курсу центральних структур влади чи скандальні витіснення з будівель винесуть на обговорення в сесійну залу облради представники фракцій Партії регіонів, ПСПУ чи Партії пенсіонерів.