«Червінця» розміняли

20.11.2008

Відповідне рішення Кабінет Міністрів ухвалив під час вчорашнього засідання. Ініціював розгляд проекту постанови «Про заходи з удосконалення системи управління підготовкою до проведення у 2012 році чемпіонату Європи з футболу» на засіданні уряду віце–прем’єр–міністр Іван Васюник. Таким чином, уряд перебирає на себе всі повноваження з організації фіналу європейського чемпіонату — іншим рішенням уряду створено Координаційне бюро у складі секретаріату Кабміну, яке очолив колишній перший заступник міністра сім’ї, молоді та спорту Ілля Шевляк. Також затверджено 17 національних координаторів з питань розвитку секторів спортивної інфраструктури. Окрім того, підготовкою України до Євро–2012 також займається Організаційний комітет під керівництвом Прем’єра Юлії Тимошенко.

Судячи з усього, термін «удосконалення» в урядовій постанові використано з метою уникнути різкої критики на адресу керівництва Нацагентства, адже рішення про розформування приймалось, «виходячи із зауважень УЄФА на адресу України про неефективність структур з управління підготовкою країни до Євро–2012».

«Неспроможність Національного агентства з питань підготовки до Євро–2012 у повній мірі реалізувати свої функції визнали під час зустрічі 14 листопада президенти української та польської федерацій футболу та представник УЄФА Мартін Каллін, який керуватиме підготовкою до Євро–2012 від європейської футбольної організації. Відтак рішенням уряду лише підтверджується дана оцінка», — погоджується з рішенням Кабміну президент ФФУ Ігор Суркіс. Він упевнений: новостворена структура — бюро, яке очолюватиме заступник міністра Кабінету Міністрів, буде належним чином виконувати свої обов’язки.

Водночас Євген Червоненко, уже колишній керівник ліквідованого учора Нацагентства, під час прийняття урядом доленосних для нього рішень був у відрядженні за межами України, у польському місті Познань, де якраз обговорював спільні для України і Польщі проблеми у підготовці до Євро–2012. Про це «УМ» повідомили у приймальні пана Червоненка. Відтак коментувати ситуацію взявся заступник голови Національного агентства Євген Вілінський. «Заміна агентства на бюро нічого не дасть. З точки зору організації управління, це не дуже доцільно», — переконаний він. На думку Вілінського, причиною ліквідації Нацагентства стало те, що декому «заважала позиція Нацагентства щодо прозорості тендерів».