«Спробуйте ще раз»

20.11.2008

Сьогодні Верховна Рада має знову обирати собі Голову. У вівторок, не маючи погоджених кандидатур, депутати розійшлися працювати в комітетах до четверга. Станом на обід учорашнього дня визначеності з кандидатурою спікера, яку підтримала б більшість парламенту, не було.

Можливо, саме через патовість ситуації народний депутат від «НУНС» Анатолій Матвієнко зареєстрував проект постанови, яка передбачає скасування рішення про звільнення Арсенія Яценюка. Утім депутати не готові відновити статус кво, який існував до 12 листопада. «Регіоналка» Олена Лукаш заявила, що постанова Матвієнка — «абсолютно емоційний і неправовий крок». «Що стосується особистісної сторони, то депутати свідомі того, що не хотіли б, аби ними керував спікер, який потайки пише листи до НАТО, при якому в законах, які вже проголосовані, стаються дивні зміни, які погіршують становище громадян України, при якому систематично порушуються регламент­ні норми», — відзначила Лукаш у коментарі УНІАН. Зрештою, і сам Арсеній Петрович відмовляється вертатися на свій пост, бо «країні Яценюк не потрібен».

Голова партії «Єдиний центр» Ігор Кріль вважає, що Голова Верховної Ради має бути насамперед організатором і зосередитися на роботі парламенту, а не власній кар’єрі. Завданням нового спікера має стати формування «дієвої коаліції, незалежно від політичного забарвлення», а достойним керівником «стає лише той, хто здатен залучити до роботи навіть опонентів», цитує Кріля прес–служба «ЄЦ». Соратник Балоги навів приклад Литви, де посада спікера є радше технічною. «Головне, щоб працював законодавчий орган, а хто його очолюватиме — питання вторинне. У Литві головою парламенту став колишній ведучий ток–шоу. Але я переконаний, що в них парламент, на відміну від нашого, не перетвориться на шоу–бізнес», — сказав Кріль.

Жарти жартами, а слова Кріля можуть багато значити. Бо ж саме голоси «Єдиного центру» стали вирішальними у відставці Яценюка.