Як екс–король і шейх горщики побили

20.11.2008

Цього тижня в Лондонському високому суді почався розгляд справи за позовом сина короля Бахрейну, шейха Абдулли бін Хамада бін Іси Аль–Халіфи до колишнього короля поп–музики Майкла Джексона. Шейх вимагає відшкодувати йому збитки на суму 4,7 млн. доларів.

Якщо пригадуєте, після скандального суду в США, де Джексона обвинувачували в розбещуванні неповнолітніх, співак перебрався жити до Бахрейну. Упродовж шести місяців перебування в цій острівній країні Перської затоки Майкл потоваришував із сином короля, і Абдулла взявся заохочувати гостя, аби той повернувся до музичної кар’єри. Шейх навіть запропонував згаслій зірці кілька пісень, які сам написав.

У 2006 році Джексон оголосив про намір записати новий альбом на студії в Бахрейні, яка належить шейху. Сповнений надії, Аль–Халіфа виклав Майклові 2,2 млн. доларів лише за запис пісні авторства «його шейхської високості» (бахрейнський принц мав підспівувати Джексону). Ще більша сума пішла на спорудження та обладнання студії звукозапису в Бахрейні. Також шейх оплачував усі видатки Джексона. Але той не виконав свою обіцянку і залишив Бахрейн.

Сповнений надії стати поп–зіркою, шейх не усвідомлював, що американець «кинув» його, бо допоміг обладнати апаратурою студію Джексона на ранчо «Неверленд». Свою глупоту він усвідомив лише після того, як Джексон змушений був продати ранчо за борги. Тоді й вибухнув скандал.

За повідомленням Бі–Бі–Сі, Джексон на суд до Лондона не з’явився, але йому запропонували дати свідчення за допомогою відеозв’язку. Співак стверджує, що шейх йому грошей не позичав, а подарував. Ніякого письмового контракту не існує, тому й розривати не було чого. Натомість шейх наполягає, що існувала домовленість не лише про видання альбому Джексона, а й автобіографії співака та театральної постановки.