Схід і Захід — разом із ключками

19.11.2008
Схід і Захід — разом із ключками

У Львові у хокей якщо грають, то під відкритим небом.

У сезоні 2008/09 Федерація хокею України з метою популяризації гри вирішила об’єднати всі команди в одній лізі, щоправда, поділивши їх на три дивізіони. Певною мірою такий регламент можна вважати поділом на ліги. Адже не секрет, що найсильніші команди, які розіграють медалі, виступають у центральному дивізіоні. До того ж недавній конгрес ФХУ вирішив у наступному сезоні розбити всі 24 команди на вищу, першу й другу ліги. А нинішній турнір можна вважати експериментальним.

 

Львівська злука

На заході країни мали намір заявитися п’ять клубів, але на старт вийшли лише три. Колективи з Луцька та Рівного не знайшли надійної фінансової підтримки. Дві команди зі столиці Галичини, «Львів» та «ВІМ–Беркут», об’єд­налися під назвою «Експрес». Спонсором клубу стала Львівська залізниця, яка й дала йому ім’я. Новий колектив уже зробив перший крок у розвитку гри в регіоні: хокейна секція клубу «Львів» о­тримала статус ДЮСШ.

«Про високі місця та серйозні перспективи наразі говорити не варто, але сподіваємося незабаром влитися до української еліти», — каже головний тренер команди Михайло Чеканцев.

«Експрес» — клуб напівпрофесійний. Перед стартом першості львів’яни посилилися 13–ма київськими гравцями, бо рівень більшості місцевих хокеїстів недостатній для чемпіонату України. Завданням на сезон команда вважає просто «гідний виступ».

ФХУ пішла галичанам назустріч, дозволивши проводити домашні матчі на відкритій ковзанці. Але в клубі сподіваються, що місцева влада виділить землю під побудову льодового палацу. Наразі ж львівські хокеїсти зазвичай тренуються один раз на тиждень в Івано–Франківську або Рівному. Звісно, про високі досягнення з такою інфраструктурою не помрієш.

Любительська любов

Не кращі справи й у івано–франківської «Ватри» та вінницького «Патріота». Основу «Ватри» складають гравці «у віці», більшість із яких — любителі. Хокеєм вони займаються у вільний від роботи час, гра для них — просто задоволення. Тому й жодних завдань перед командою ніхто не ставить, хоча тренує її бронзовий призер чемпіонату СРСР–1985 у складі «Сокола» Валерій Сидоров.

Аматорською командою є й «Патріот». «За вінничан виступають винятково місцеві виконавці, — розповідає президент Федерації хокею Вінницької області, координатор клубу Володимир Давидюк. — Їх середній вік наближається до 38 років. Про цілі на цей сезон ми не говоримо, адже до першого туру не знали, хто виступатиме за інші команди».

За регламентом чемпіонату клуби повинні підписати з гравцями контракти, однак «Патріот» не є професійною командою: грошей за матчі хокеїсти не отримують, тож і контрактів не мають. «У нас немає можливості платити, — каже пан Давидюк. — Міська рада виділила гроші на оренду льоду та виїзні матчі. Боротися на рівних із професійними командами нам буде дуже складно».

Перші матчі в західній зоні показали, що головним претендентом на перемогу тут є «Експрес». За словами Володимира Дави­дюка, майже всі львівські виконавці пройшли дитячу спортивну школу, тому їхній рівень майстерності вищий, ніж у конкурентів. Тішить те, що на зустрічах у Вінниці трибуни були заповнені вщерть.

«Ватра» одного разу несподівано змогла обіграти львів’ян. Переможний для господарів матч став першим на івано–франківській «Льодовій арені». На поєдинок прийшли почесні гості на чолі з мером міста, а символічне стартове вкидання зробив президент Національного олімпійського комітету Сергій Бубка.

Богдан ПАСТЕРНАК,
Андрій ФОМЕНКО

 

ТАБЛО

Чемпіонат України.

Західний дивізіон. «Ватра» — «Експрес» — 11:5, 4:8.

Турнірне становище: «Експрес» — 9 (4), «Ватра» — 3 (2), «Патріот» — 0 (2).

Центральний дивізіон. «Білий барс» — «Компаньйон» — 6:4, 4:3 (бул.).

Турнірне становище: «Білий барс» — 19 (10), «Харків» — 17 (8), «Компаньйон» — 12 (10), «Сокіл» — 11 (8), АТЕК — 7 (8).

Східний дивізіон. «Ворони» (Суми) — «Донбас» (Донецьк) — 2:7, 2:4; «Придніпровськ» (Дніпропетровськ) — «СДЮСШОР–Місто» (Харків) — 12:3, 7:4.

Турнірне становище: «Придніпровськ» — 12 (4), «Донбас» — 6 (2), «Запорізькі моржі» — 3 (2), «СДЮСШОР–Місто» — 3 (4), «Ворони» — 0 (4).

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Чемпіонат Росії. Вища ліга. Дивізіон «Захід». «Кристал» (Е) — «Сокіл» — 1:3, 1:3 (0:1, 0:0, 1:2; Мартинов, 55 (більш.) — Шафаренко, 18 (більш.); Пастух, 47 (більш.); Аверкін, 51 (більш.)); МХК «Крилья совєтов» — «Дмитров» — 0:3, 2:1 ОТ; «Рязань» — «Титан» — 5:1, 4:2; ХК ВМФ — «Бєлгород» — 4:3 (бул.), 3:6; «Рись» — «Капітан» — 2:1, 3:2 (бул.); «Липецьк» — «Крилья совєтов» — 6:1, 3:1.

Лідери після 28 матчів: «Дмитров» — 70, «Сокіл» — 69, «Рись» — 61, МХК «КС» — 49 (26), «Капітан» — 44 (26), «Рязань» — 38 (26)...

* * *

НХЛ. «Торонто» — «Бостон» — 2:3 (Понікаровський «Т» — 14:33, 2 кидки, «–1»).