А чому це ви, Пинзенику, біля виходу стоїте?

13.11.2008

На засіданні Кабміну днями стався дуже симптоматичний випадок: словесна баталія між Прем’єр–міністром та одним із найавторитетніших та найвпливовіших членів її команди. Авторитарна Юлія Володимирівна, як відомо, всяке «інакомисліє» соратників не вітає, а ті, у свою чергу, намагаються за найменшої нагоди демонструвати — словами, коментарями, жестами — всепоглинаючу лояльність. Нерви поки що не здавали навіть у фахівців, які мають та шанують власну думку.

Зрештою, й початок урядового засідання несподіванок не віщував: Віктор Пинзеник доповідав, що в Україну надійшов перший транш кредиту «стенд–бай». «Ми отримали можливість управляти ситуацією, керувати курсом, забезпечувати стабільну роботу банківської системи», — мовив очільник Мінфіну. Великою мірою, він йшов у руслі заяв глави Кабміну двотижневої давності, яка стверджувала: кредит МВФ нашій державі дали трохи особливий. Тобто, якщо в інших країнах ним розпоряджається суто центральний банк, то в нас — уряд також не стоятиме осторонь. Але, мабуть, під впливом нових політичних викликів Юлія Володимирівна вирішила дистанціюватися від опальної курсової політики Нацбанку. «Я, Вікторе Михайловичу, хочу наголосити, що уряд України до курсу гривня–долар інші валюти не має жодного стосунку. А також, враховуючи розподіл функцій, до формування цієї політики НБУ», — заявила Прем’єр.

Враховуючи службову субординацію та вимоги свого лідера, він мав би прошепотіти щось на кшталт: «Звичайно, стосунку не має, сплутав...». Але головний фінансист держави відповів незвично рішуче: «Юліє Володимирівно, я не хочу тут вести дискусій неекономічних. Я хотів би тут говорити суто про професійні речі».

Прихований конфлікт між Прем’єром та керівником Мінфіну, як свідчать наші урядові джерела, визрівав уже давно. Головним чином через небажання виконувати низку вказівок Юлії Тимошенко. Так, Віктор Пинзеник, якого вважають одним із найкращих економістів України, — прихильник стерилізації зайвої грошової маси та лінії жорсткої економії коштів. В опозиції він критикував уряд Януковича за нездатність стримати зростання інфляції та маніпулювання макроекономічними показниками, необґрунтовані зовнішні позички. Серед міністрів, які постійно скаржилися на його «скупість», Пинзеник навіть отримав прізвисько «Грошей немає!». В уряді Тимошенко Віктор Михайлович змушений наступити на горло своїй пісні й робити кроки, які суперечать його переконанням: виплачувати борги вкладникам «Ощадбанку», що ніяк не стикується зі стерилізацією коштів, і навіть вигадувати, чому зайві гроші не впливають на роздмухування інфляції. Не кажучи вже про «гру в показники» чи «добро» на суперечливі запозичення.

Виходить, недарма з’явилися чутки, що очільник Мін­фіну готовий найближчим часом подати у відставку.