Президент вибрав не вибори

12.11.2008

Президент Віктор Ющенко підтвердив, що для нього боротьба з економічною кризою є більш важливою, ніж проведення дострокових парламентських виборів. Таким чином, розпуск Верховної Ради відкладається. Про такі пріоритети глава держави заявив на зустрічі з представниками фракції «Наша Україна — Народна самооборона», яка відбулася позавчора ввечері.

«Ключове питання, на якому наголосив Президент, — подолання кризових явищ, — розповів «УМ» депутат від «НУНС» Владислав Каськів. — Віктор Ющенко виступив за реалізацію плану реформ. Бо криза при всіх її негативних аспектах створює передумови для проведення системних реформ». Що ж до виборів, то, за словами Каськіва, «питання політичної відповідальності не зняте з порядку денного», але вибори можуть відбутися тільки наступного року. «На період гострої фази економічної кризи — ідеться про зиму — питання виборів знімається. Але ця тема може набути актуальності навесні. Це залежатиме від того, як розвиватиметься політична ситуація і як долатимуться наслідки кризи», — сказав голова партії «Пора».

Щодо коаліції, то Президент не давав сигналу починати переговори про союз із БЮТ і Блоком Литвина. Хоча думка про імовірність такої коаліції могла з’явитися після позавчорашньої заяви заступника глави СП Андрія Кислинського. «Наскільки я зрозумів, (у питанні коаліції) Президент віддає м’яч на поле Верховної Ради. Ключова позиція — що не може існувати безвідповідального парламенту. Будь–який варіант існування ВР, який мінімізує проблемні наслідки економіки, є доцільним», — відзначив Каськів.

Голова «Пори» також розповів «УМ», що на понеділковій зустрічі йшлося про перебування Арсенія Яценюка на посаді Голови Верховної Ради. «Позиція Президента була чіткою. Він озвучив це питання і буквально спитав присутніх, чи є заперечення проти того, щоб Яценюк продовжував свої обов’язки. Це було сприйнято як жарт. Бо потреби в усуненні спікера нема. І всі на зустрічі задекларували підтримку Яценюку», — розповів Каськів.

Відповідаючи на запитання, як повелися при цьому представники партії «Єдиний центр», котрі вчора поставили підніжку спікеру, пан Владислав відповів: «Вони не мали нічого проти. У всякому випадку, вони не озвучили іншої відповіді на пряме питання».