І хліб, і до хліба
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Кажуть, що Америка прокидається під музику шкварчання бекону та тріскоту розбитих яєць. Такий стандартний штатівський сніданок. А давньоримська фраза «від яйця», яка зраз стала крилатою, означає починати щось нове. Після довгих дебатів на тему позитивного чи негативного впливу холестерину на здоров'я людини вчені усього світу дійшли висновку, що одне яйце в день — це добре. Отже, тридцять років тому промислове виробництво яєць і відповідно їхнє споживання зросло втричі, і зараз щорічно все населення планети споживає майже 54 мільйони тонн!
Що краще: яйце чи курка? З точки зору впливу того й іншого продукту на здоров'я можна впевнено сказати — яйце, особливо якщо воно містить правильне співвідношення жирних кислот, високу концентрацію вітаміну Є та каротиноїдів, а ще такий елемент як селен. Селен, як довели медики, вкрай необхідний організму людини, оскільки є потужним антиоксидантом, тобто сприяє виведенню з організму радіації, ультрафіолету та інших малоприємних і малокорисних речовин. А от дефіцит селену в організмі здатен викликати прогресуюче порушення міокарда, порушення репродуктивної функції у чоловіків, супроводжувати бронхіальну астму та низку інших патологій. При низькому вмісті селену у крові, твердять лікарі, зростає ризик захворювань на онкологію. А професор Каліфорнійського університету Герхард Шраузер, який все життя присвятив вивченню біологічних функцій селену, вважає, що високий рівень селену у крові зменшує шанси людини захворіти на рак.
Звичайно, селен можна приймати і в таблетках, особливо мешканцям регіонів із високим рівнем радіації, проте, дослідження закордонних лікарів доводять, що у продуктах харчування важливі елементи засвоюються набагато краще. Так, у Кореї вже п'ять років споживають свинину, курятину та молоко, збагачене селеном, англійці, ірландці, малазійці та мешканці Нової Зеландії полюбляють «селенові» яйця. Таким же шляхом вирішили піти і українські птахівники. Першопроходцем у цьому плані стала Київська птахофабрика. Зараз вона виробляє 700 тисяч яєць на день, десять відсотків з яких — збагачені селеном. Корисний елемент потрапляє в їстівну частину шляхом підсипання селену в курячі корми.
За словами Юрія Ярошенка, директора компанії «РозДон», що працює на Київській птахофабриці, поки «селенові» яйця не отримали великого попиту серед населення, компанія фактично працює собі на збиток, проте, планує популяризувати продукцію настільки, що цього року довести виробництво до мільйона яєць щоденно, причому всі вони будуть збагачені селеном. «Я думаю, протягом року мільйон яєць, збагачених селеном, буде продаватись щоденно, — упевнений Юрій Ярошенко. — Але це залежить від платоспроможності населення». Зараз селенові яйця можна купити в деяких супермаркетах столиці та інших міст. Ціна на нах формується в залежності від ціни на яйця звичайні плюс десять копійок, тобто в середньому вони коштують три п'ятдесят. «Якщо ціна буде підвищуватись, — каже Юрій Федорович, — то лише за рахунок зростання цін на корми, кукурудзу». За його прогнозами, до кінця року ціну на яйця, збагачені селеном, буде підвищено на 50 копійок у порівнянні зі звичайними.
Виходити із селеновою продукцією на зовнішні ринки птахофабрика не збирається. «У нас є Чорнобиль, Донецьк, Луганськ — там, де є радіація — і вони потребують найбільше цієї продукції». Натомість вводити селен збираються у хлібобулочні вироби і молоко.
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>
Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>
Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>
Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>