«БЮТ зробить усе, аби виборів не було»

31.10.2008

— Ніяких дострокових виборів не буде. Вони не на часі, бо в Україні сьогодні настільки серйозні економічні проблеми, що треба розв’язувати їх, негайно! І мої колеги це теж добре розуміють. Якщо більшість народних депутатів бачить, що вибори державі зараз тільки зашкодять, і не хоче голосувати за фінансування цих виборів, то не буде й виборчої кампанії. Недарма ж учора парламент «провалив» законопроект про виділення коштів на вибори.

— До провалу цього законопроекту БЮТ долучився не лише юридично, не давши своїх голосів, а й фізично, силою завадивши фракції «НУНС» проголосувати картками відсутніх депутатів. Але самі ви завжди охоче голосуєте картками колег, відсутніх у залі — наприклад, учора за антикризовий закон «голосував» Андрій Шевченко, який перебуває в Америці.

— Так, це правда — наші депутати також голосують чужими картками. Але ж винятково за згодою їх власників! А «НУНС» хотіла зробити це без згоди — зокрема, проголосувати карткою Ігоря Рибакова, який, хоч нас і зрадив (Рибаков тепер належить до табору Віктора Балоги. — Ред.), але пройшов до парламенту за списком БЮТ.

— Ви кажете, що закон відхилено. Але ж є ще поправки до антикризового законопроекту, внесені Ксенією Ляпіною, які передбачають виділення коштів на фінансування дострокових виборів.

— Це просто некоректно, це блюзнірство — вносити фінсування виборів в антикризовий закон! Ми ж його приймаємо для того, щоб усьому світові продемонструвати наш план дій боротьби з кризою. І в ньому ж передбачаємо 417 мільйонів гривень на дострокові вибори? На чотири місяці відсторонюючи від влади таку відповідальну її гілку, як Верховна Рада? Та нам же світ не повірить, що ми дійсно з кризою боремося. Тому ми (БЮТ) просто не дозволимо внести таку поправку в цей законопроект.

— Знову фізичними діями?

— Та якими завгодно діями! Ми використаємо всі доступні методи, аби завадити зіпсувати президентський закон, узгоджений і урядом, і народними депутатами.

А вносити зміни до бюджету для фінансування виборів можна — знову подавши відповідний законопроект. Тільки тепер це можливо вже тільки на наступній сесії, яка розпочнеться аж після Нового року. Тоді можна буде повернутися до цього питання й обговорювати, коли будуть вибори.

— Але ж Верховна Рада просто не може працювати, оскільки в ній немає коаліції. Який сенс відтягувати «смерть» парламенту, якщо він залишатиметься геть недієздатним?

— Так, це справді проблема. Тому, я вважаю, ми всі повинні відкласти в сторону амбіції, протистояння, повертатися всім із виборчих округів до Києва і починати працювати. І домовлятися про те, як сформувати бодай ситуативну більшість, щоб рятувати економіку. Як це зробити? Треба думати, спілкуватися, консультуватися...

— Пане Анатолію, але, якщо Блок Тимошенко понад усе прагне не допустити дострокових виборів, чому тоді не була сформована коаліція БЮТ і Партії регіонів? Адже в такому разі Президент просто не мав би підстав розпустити ВР, і ви б собі спокійно працювали.

— Якби це залежало від Блоку Тимошенко, то ми б давно вже створили в парламенті коаліцію у 400 голосів. На жаль, це залежить не тільки від нашого бажання...

— Однак переважна частина Партії регіонів нібито була не проти створити коаліцію з БЮТ.

— Ну більшість, можливо, й була «за», а якась невеличка меншість, яка складається, може, з одного чоловіка, інтереси якого набагато важливіші за інтереси країни, була проти.

— Тобто це все–таки Партія регіонів дала «задній хід» створенню коаліції?

— Не знаю, я не брав участі в цьому речах. Але щось же таки завадило її створити — можливо, нерозуміння тих процесів, які відбуваються в державі... Та я вважаю, що сьогодні ми всі обов’язково повинні об’єднатися і долати кризу спільними зусиллями.