Новий рік зустріли у вибоях

25.10.2008
Новий рік зустріли у вибоях

Гірники ДП «Макіїввугілля» вже з жовтня можуть готуватися до Нового року, не думаючи про роботу в копальні. (Фото автора.)

Поки мешканці колишньої всесоюзної «кочегарки» після офіційного початку опалювального сезону досі сушать голови над майже гамлетівським питанням — бути чи не бути теплу в їхніх оселях — земляки–гірники окремих шахт збільшили темпи видобутку вугілля, що є символом того ж таки тепла. Приміром, посеред «бабиного літа», що в середині жовтня завітало на Донеччину, відразу дві шахти ДП «Макіїввугілля» відзвітували про дострокове виконання планового завдання на поточний рік.

Як правило, в подібних випадках на шахтах не відмовляють собі в бажанні встановити й прикрасити новорічні ялинки — символ дострокового виконання річного плану вуглевидобутку. Отож і цього разу подібна ялинка спершу зустрічала гірників шахти імені Кірова, які піднялися на–гора після того, як видобули останні тонни палива в рахунок поточного року. Всього ж «кіровці» за два з половиною місяці до закінчення календарного року видобули 510 тисяч тонн вугілля.

«Шахта імені Кірова є лідером вуглевидобутку, і приємно, що гірники не змінюють своїх трудових традицій, — відзначив у привітанні генеральний директор ДП «Макіїввугілля» Станіслав Толчин. — Важка праця шахтарів під землею заслужено прирівнюється до подвигу та означає для мешканців держави тепло й світло. Адже кожна друга лампочка в Україні горить «від вугілля».

Дострокове виконання річного планового завдання справді вже стало «фірмовою» традицією згаданого провідного підприємства «Макіїввугілля». А нинішнього року компанію «кіровцям» склали й колеги з шахти «Бутівська», де в останні роки традицію запалювати новорічну ялинку ще восени трохи призабули. Та й нинішнього року до дострокового виконання плану тут йшли непросто, адже після підземної пожежі довелося навіть затоплювати виробки і потім тривалий час ліквідовувати наслідки аварії.

Та, як розповіла «УМ» керівник прес–служби ДП «Макіїввугілля» Віра Лященко, все ж очевидно, що «Бутівська», якій уже «стукнуло» 80 років, нині переживає другу молодість. Адже нинішнього року на шахті ввели в експлуатацію дві лави–«тисячниці», завдяки яким і вдалося суттєво збільшити темпи вуглевидобутку. Зокрема, цьогорічний план — 350 тисяч тонн палива на «Бутівській» — виконали вже в середині жовтня. І, певна річ, відзначивши цю подію біля новорічної ялинки, тут продовжують нарощувати обсяги видобутку палива.