Давні знайомі

10.10.2008
Давні знайомі

В’ячеслав Шевчук і Максим Калиниченко готуються до битви з хорватами. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ. )

Завтра збірна України зіграє свій третій матч відбіркового циклу чемпіонату світу 2010 року — вперше в Харкові. На полі стадіону «Металіст» наші хлопці зустрінуться з сильною збірною Хорватії. «Синьо–жовті» вийдуть на двобій у ранзі одного з лідерів своєї шостої відбіркової групи, хорвати ж уже встигли зазнати першої поразки в циклі — на домашньому стадіоні їх декласували англійці (4:1).

Та невдача не вплинула на бойовий настрій балканців. Київський хорват Огнен Вукоєвич, якого наставник «картатих» Славен Білич викликав на цю гру, вірить у перемогу своєї команди. «Після двох перемог на старті відбору Україна підходить до гри з ейфорією, а це нам на руку», — ділиться думками півзахисник. Менш стриманим у висловлюваннях був екс–тренер хорватів Мирослав Блажевич, який обізвав нашу команду «безхарактерною». «Якби в нашої команди не було характеру, то ми б не вирвали на останніх секундах перемогу в Білорусі», — дає оцінку таким висловлюванням захисник українців Григорій Ярмаш.

Із чотирьох очних протистоянь проти України хорвати, які в новому рейтингу ФІФА посідають шосте місце, виграли два матчі. У 1995 році у відборі до фінальної частини Євро–96 українці «влетіли» в Загребі — 0:4. За хорватів тоді грали такі зірки, як Давор Шукер, Звонімір Бобан, Ален Бокшич. У матчі в Києві мінімальна перемога була за Україною. Єдиний м’яч забив Юрій Калитвинцев.

За два роки суперники зустрілися у стикових матчах за вихід у фінальну частину чемпіонату світу. Гра на «Максимирі» знову була за господарями — 2:0. За хорватів один із м’ячів забив нинішній тренер їхньої команди Славен Білич. Гра в Ки­єві запам’яталася незарахованим чистим голом Віталія Косовського і невтішною нічиєю — 1:1, що вивела наших суперників на «бронзовий» для них «мундіаль».

У рейтингу ФІФА Україна нині піднялася на сім позицій і посідає 19–те місце. Інші наші суперники по групі мають такі здобутки: Англія — 14–те місце, Білорусь — 59–те, Казахстан — 131–ше, Андорра — 184–те.

У порівнянні зі списком футболістів, які готувалися до двох стартових відбіркових матчів, наставник нашої команди Олексій Михайличенко викликав до табору двох нових гравців. Новий «перший номер» «Динамо» Станіслав Богуш заслужив виклик надійною грою в «рамці» свого клубу — в останніх шести матчах українського чемпіонату «Динамо» не пропускає.

Успішна гра переросла в перше запрошення до збірної «металіста» Валентина Слюсаря. «Своїми виступами він завоював не лише нашу довіру, а й усієї України. Зрозуміло, що не кожен із 22 викликаних гравців потрапить на футбольне поле в суботу, але в кожного є шанс», — коментує ситуацію Михайличенко. Сам дебютант вагається в оцінках майбутнього суперника. «Хорвати для мене — велика загадка. Справжня «темна конячка». Хоча знаю, що вони не пропустили до фінальної частини минулого Євро англійців», — каже харків’янин.

Михайличенко також відзначає згуртованість хорватської команди та великий патріотизм її футболістів. «Хочу сподіватися, що ми не програємо супернику в любові до батьківщини. Усі наші хлопці з великою відповідальністю підходять до цього матчу», — запевнив тренер. Гра, яка розпочнеться о 20.00, дасть відповідь на запитання, чия мотивація виявиться сильнішою.