Одягай вишиванку — і в степ!

04.10.2008

З 9 по 16 жовтня в Запоріжжі Всеукраїнська організація «Спас» дванадцятий раз поспіль організовує Міжнародний фестиваль козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» імені Анатолія Єрмака. Як зазначає Олександр Притула, президент Всеукраїнської федерації «Спас», його метою є відродження звичаю воїнської степової толоки, традицій краю, розвиток почуття патріотизму серед населення. «Цього року ми поєднуємо три свята — День Пресвятої Богородиці, День Запоріжжя і День українського козацтва. Для нас це привід зібратися разом і поділитися досвідом. Традиційне бойове мистецтво поєднує в собі русальну систему, українську пісню та національний одяг. Без вишиванок ми не допускатимемо до участі в козацьких забавах», — каже Притула.

Фестиваль розпочнеться турніром з українського рукопашу «Спас» для молоді. А для професіоналів, чемпіонів світу і Європи проводитиметься «Кубок Єрмака», названий на честь покійного провідника спасівців, народного депутата Анатолія Єрмака. Найочікуванішим дійством стане «лава на лаву». Це коли приблизно сто чоловік на сто сходяться посередині поля на умовно визначену лінію і б’ють один одного кулаком у груди. Перемагає та команда, яка виштовхне своїх суперників за цю лінію. «За дванадцять років «лава на лаві» стала традицією. Батьки везуть звідусіль своїх синів, щоб вони взяли участь у цьому бої, бо кажуть, той не козак, що в лаві не стояв. Це не мордобиття. Є встановлені правила гри, які несуть більше психологічне навантаження, вміння організуватися селу на село, вулиці на вулицю і в бою відчувати плече побратима. Не буде ніяких травм. Мій знайомий із Києва привозив своїх синів спеціально на «лаву». Перед тим скаржився, що хлопці ростуть дратівливими і нервовими, та після «лави» стали справжніми козаками. Для чоловіків необхідний такий виплеск адреналіну», — запевняє Притула.

Щоб козаки–молодці не тільки вигравали своїми м’язами в турнірах, а й відпочивали і друзів розважали, ближче до вечора музики влаштують концерт українського сучасного фольку. Кобзарство і козацька пісня поєднається на вечорі «Дзвони Покровського Спасу». Третього дня національні бойові мистецтва показуватимуть школи з України, зокрема «Спас», «Хрест», «Бойовий Гопак», «Костурець», «Сварга», а також із Білорусі та Росії.

«Ми плануємо на День козацтва, 14 жовтня, пороз’їжджатися по школах Запоріжжя і Дніпропетровська, щоб провести урок козацтва. Згадаємо стару традицію, коли наші предки мали уроки мужності. Цього дня ми пропонуємо всім приходити до університетів і шкіл у національному одязі», — веде далі Притула.

Щороку в Запоріжжя на фестиваль поласувати кулішем, позмагатися в бою, погарцювати на конях з’їжджаються прихильники принципу «у здоровому тілі — здоровий дух» із Києва, Волині, Дніпропетровська, Полтави, Одеси, Львова, Запоріжжя, Рівного, Миколаєва, Олександрії, Чернігова. Організатори кажуть, що на цьогорічний «Спас на Хортиці» запросили представників Звичаю воїнських родів північного заходу Росії — Бузи, делегації Кубанського козацтва і козаків Білорусі. У списку учасників на сьогодні нараховується шістсот осіб, а загалом очікується понад дві тисячі бажаючих виховати в собі дух козацтва.

На закриття фестивалю планується виїзд на екскурсію до національного заповідника «Кам’яна Могила». «На цьому місці знайдено перші рукописні знахідки в Європі. Для нас це дуже сокровенно. Тому там закриємо ХІІ і відкриватимемо ХІІІ Міжнародний фестиваль козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці». Ми маємо вшановувати пам’ять козаків–переможців, а не жити згадками про поразки, тому хочемо, щоб наш проект переріс у Національну олімпіаду», — підсумовує підготовку до «Спасу на Хортиці» Олександр Притула.