Пісні Джексона, лірика Коельйо

04.10.2008
Пісні Джексона, лірика Коельйо

На тлі не надто вдалих результатів наших команд у Лізі чемпіонів позавчорашній успіх «Металіста» в Кубку УЄФА став просто бальзамом (чи хто що любить) на душу українських уболівальників. Після мінімальної і незаслуженої поразки в Стамбулі харків’яни вийшли на матч–відповідь із «Бешикташем» із метою будь–що вперше у своїй історії пробитися до групового етапу Кубка УЄФА. І команда Мирона Маркевича виконала це завдання просто блискуче, розгромивши титулований турецький клуб за всіма статтями. Тепер, наступного вівторка, «Метал» дізнається своїх суперників у наступному раунді.

 

«Швидкий гол», та не в ті ворота

Гості, котрим потрібно було утримувати гандикап в один м’яч, почали гру дещо активніше за «жовто–синіх». Напередодні турки багато говорили про швидкий гол, який вони спробують забити «металістам». Дії «орлів» на полі стали підтвердженнями цих намірів. Але розгулятися «Бешикташу» не дав «Металіст».

Українці швидко перехопили ініціативу, і невдовзі стало помітно, наскільки «дірявою» є оборона «Бешикташа». Слобожанські півзахисники та нападники робили із захисними порядками «чорно–білих» що завгодно, і першого м’яча у ворота Арікана не довелося довго чекати. Забив лідер бомбардирських перегонів українського чемпіонату Джексон (Жажа) Коельйо. Без сумніву, це був найкращий гол ігрового дня в усій Європі: удар понад воротарем більш ніж із сорока метрів, фактично від центрального кола! Через десять хвилин нападник господарів знову міг забивати, але віддав передачу на Марко Девича. Новонавернений громадянин України із близької відстані не схибив. 2:0, і за сумою двох поєдинків «Металіст» уже проходить далі.

Гості «забігали» лише наприкінці тайму, але якогось позитивного результату пожвавлення турків не принесло.

Без права на зниження темпу

По перерві харків’яни знову понеслися вперед. Уже на початку другої половини гри Валентин Слюсар після пасу Девича влучив у стійку воріт Арікана. Небезпечно замикав подачу з кутового Едмар, але голкіпер був на висоті. Кращий бомбардир минулого українського чемпіонату Девич з подачі Бордіяна, котрий замінив травмованого Тришовича, посилає снаряд вище воріт. Марко взагалі був одним із найкращих на полі того вечора. Сподіваємось, смуга невдач для колишнього серба вже позаду, і вболівальники тепер бачитимуть звичного Девича.

А «Металіст» відзначився ще двічі. Спочатку Слюсар не пошкодував м’яча для Коельйо, і 22–річний бразилець оформив дубль. Потім Северин Ганцарчик так хитромудро виконав штрафний від правого кута штрафного майданчика турків, що м’яч крізь натовп захисників і нападників залетів у ворота — 4:0.

Єдиним мінусом, який можна відшукати в грі харків’ян того вечора, є... доволі низька реалізація гольових моментів. Підопічні Мирона Маркевича могли забити турецькому гранду не чотири, а вісім чи й десять «вірних» голів.

Натомість «гол престижу», якщо в такій ситуації можна говорити про якийсь престиж, забили турки. На останній хвилині гри відзначився уро­дженець Бразилії, а нині турок Марсіо Нобре. Утім це ніяк не вплинуло на «градус» святкування харків’янами виходу в груповий турнір: команда виконала на арені груповий танок.

 

ПІСЛЯМОВА

Мирон Маркевич, головний тренер «Металіста»:

— Ми чудово розуміли, з ким ми грали. «Бешикташ» — одна з кращих команд Туреччини, добре укомплектована. Після першої гри, коли ми поступилися, нам треба було вигравати з різницею в два м’ячі. Ми впоралися з цим завданням. Я вважаю, що ми перемогли по грі, і ні в кого жодних питань виникати не повинно.

Поки ми лише потрапили у групу (Кубка УЄФА), що буде далі — побачимо. Але давайте опустимося на землю: маємо матч у Запоріжжі, це зараз для нас найголовніше.

Ертугрул Саглам, головний тренер «Бешикташа»:

— Для нас сьогодні був невдалий вечір і невдала гра. Наробили надто багато помилок. Звичайно, що й «Металіст» грав потужно. Це хороша команда, вони заслужили на перемогу. А для нас тепер залишається внутрішній чемпіонат, на якому ми зосередимось.

Едмар, півзахисник «Металіста»:

— Про наступних суперників поки не думаємо — святкуємо перемогу. Аби вийти з групи, нам доведеться ще багато працювати.

 

А ІНШІ ЯК?

З інших матчів цього раунду Кубка УЄФА українських уболівальників передусім цікавила гра в Цюриху, де однойменна команда приймала італійський «Мілан». «Россо–нері» вдруге перемогли, і голом за міланців — після пасу Роналдіньйо й виходу сам на сам із воротарем — нарешті відзначився нападник збірної України Андрій Шевченко, який відіграв увесь матч. Після тривалої перерви на «Челсі» для Андрія це був 174–й м’яч, забитий у футболці «Мілана».

Натомість клуб іншого українця, тренера Олега Блохіна, вилетів із розіграшу. «Москва» після домашньої поразки від «Копенгагена» в Данії спромоглася лише на нічию. Усе зіпсував прикрий гол у свої ворота.

Ледь не повторив такої лихої долі московський «Спартак». Після гостьової перемоги над остравським «Баніком» «червоно–білі» жахливо виглядали на домашній арені. Мали програвати з великим рахунком і лише дивом отримали рятівну нічию.

Заслуговує на увагу фіаско португальських команд: із п’яти клубів, які представляли країну в цьому турнірі, боротьбу припинило одразу три команди. Зауважимо, що саме Португалія йде попереду України в рейтингу УЄФА.

 

ТАБЛО

Кубок УЄФА. 1–й раунд (повторні матчі)

«Металіст» (Україна) — «Бешикташ (Туреччина) — 4:1 (перший матч — 0:1)

Голи: Джексон Коельо, 15, 70; Девич, 25; Ганцарчик, 75 — Нобре, 90

«Металіст»: Горяїнов, Майдана, Обрадович, Гуайє, Ганцарчик, Валяєв, Слюсар, Едмар, Тришович (Бордіян, 37), Девич (Фомін, 86), Джексон Коельйо (Бабич, 90)

«Бешикташ»: Арікан, Куртулуш, Тораман, Запоточни, Серич, Зан, Дельгадо, Тельйо (Карабулут, 77), Е. Сіссе, Голошко (Нобре, 65), Бобо

Попередження: Девич, Ганцарчик —

Е. Сіссе, Запоточни

Суддя — Гілевський (Польща)

Харків. Стадіон «Металіст». 37 000 глядачів

Інші матчі (виділено команди, які вийшли до групового раунду): ), «Цюрих» (Швейцарія) — «Мілан» (Італія) — 0:1 (Шевченко, 70; 1:3), «Копенгаген» (Данія) — «Москва» (Росія) — 1:1 (Шешуков, 54 (у свої ворота) — Бракамонте, 37; 2:1), «Спартак» (М, Росія) — «Банік» (Чехія) — 1:1 (Баженов, 3 — Отепка, 32; 1:0), «Вісла» (Кр, Польща) — «Тоттенхем» (Англія) — 1:1 (1:2), «Рапід» (Бх, Румунія) — «Вольфсбург» (Німеччина) — 1:1 (0:1), «Уніря» (Румунія) — «Гамбург» (Німеччина) — 0:2 (0:0), «Каунас» (Литва) — «Cампдорія» (Італія) — 1:2 (0:5), «Лех» (Польща) —«Аустрія» (Австрія) — 4:2 (1:2), «Штутгарт» (Німеччина) — «Черно море» (Болгарія) — 2:2 (2:1), «Шальке» (Німеччина) — «Апоель» (Кіпр) — 1:1 (4:1), «Кальмар» (Швеція) — «Фейєноорд» (Голландія) — 1:2 (1:0), «Левськи» (Болгарія) — «Жиліна» (Словаччина) — 0:1 (1:1), «Хонка» (Фінляндія) — «Расинг» (Іспанія) — 0:1 (0:1), «Русенборг» (Норвегія) — «Брондбю» (Данія) — 3:2 (2:1), «Галатасарай (Туреччина) — «Беллінцона» (Швейцарія) — 2:1 (4:3), «Партизан» (Сербія) — «Тимішоара» (Румунія) — 1:0 (2:1), «Сент–Етьєн» (Франція) — «Хапоель» (Т–А, Ізраїль) — 2:1 (2:1), «Динамо» (Бх, Румунія) — «Неймеген» (Голандія) — 0:0 (0:1), «Васлуй» (Румунія) — «Славія» (Чехія) — 1:1 (0:0), «Стандард» (Бельгія) — «Евертон» (Англія) — 2:1 (2:2), «Твенте» (Голландія) — «Ренн» (Франція) — 1:0 (1:2), «Херенвен» (Голландія) — «Сетубал» (Португалія) — 5:2 (1:1), «Артмедіа» (Словаччина) — «Брага» (Португалія) — 0:2 (0:4), «Спарта» (Чехія) — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 3:3 (0:0), «Аякс» (Голландія) — «Борац» (Сербія) — 2:0 (4:1), «Зальцбург» (Австрія) — «Севілья» (Іспанія) — 0:2 (0:2), «Брюгге» (Бельгія) — «Янг бойз» (Швейцарія) — 2:0 (2:2), «Манчестер Сіті» (Англія) — «Омонія» (Кіпр) — 2:1 (2:1), «Мазервелл» (Шотландія) — «Нансі» (Франція) — 0:2 (0:1), «Олімпіакос» (Греція) — «Нордшелланд» (Данія) — 5:0 (2:0), «Удінезе» (Італія) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 0:2 (2:0; пен. — 4:3), «Астон Віла» (Англія) — «Літекс» (Болгарія) — 1:1 (3:1), «Депортиво» (Іспанія) — «Бран» (Норвегія) — 2:0 (0:2; пен.— 3:2), «Парі Сен–Жермен» (Франція) — «Кайсеріспор» (Туреччина) — 0:0 (2:1), «Бенфіка» (Португалія) — «Наполі» (Італія) — 2:0 (2:3), «Валенсія» (Іспанія) — «Маритіму» (Португалія) — 2:1 (1:0), «Гімараєш» (Португалія) — «Портсмут» (Англія) — 2:2 (0:2).