Добре бути греком в Україні

02.10.2008
Добре бути греком в Україні

Такий «храм здоров’я» з’явився в Маріуполі завдяки допомозі грецького фонду. (Фото надано Федерацією грецьких товариств України.)

До кінця тижня мешканці Маріуполя матимуть унікальний шанс потрапити на прийом до справжніх «світил» американської онкології. Провідний онкохірург однієї з лікарень Чикаго, професор хірургії в медичній школі Північно–Західного університету Сіма Хан та керівник відділення рентгенології в Лютеранській державній лікарні, що в штаті Іллінойс, Джон Анастос надають консультації хворим в онкоцентрі Маріуполя, проводять операції та обмінюються з українськими колегами досвідом роботи. Фахівці зі США приїхали в Україну в рамках програми, започаткованої грецьким гуманітарним фондом Hellenicare. У результаті такої співпраці в області має покращитися скрінинг раку молочної залози. Але цим допомога грецьких благодійників не обмежується.

 

Подарунок на 370 тисяч євро

За багато років мешканці україн­ської глибинки призвичаїлися лікувати всі хвороби аспірином, горілкою та ромашковим чаєм. І пологами вдома тут нікого не здивуєш. Коли ґрунтові дороги розкисають від дощів, до найближчої лікарні можна дістатися хіба що всюдиходом, а де його в селі взяти? Звикли і до того, що єдиний фахівець у селі, який має відношення до медицини, — місцевий ветеринар, який п’є запоями. І до того, що рак у людей виявляють на пізніх стадіях, також звикли. А що залишається робити?

Очільники Міністерства охорони здоров’я щороку вибивають кошти на розвиток галузі, але дірок завжди виявляється більше, ніж можливостей їх зат­кнути. Тому медикам доводиться вибирати — або реконструювати систему опалення в районній лікарні міста Н., де пацієнти обкладаються пляшками з гарячою водою, щоб не змерзнути серед ночі, або приводити до ладу напівзруйноване приміщення ФАПу в селі П., де три роки вже немає фельдшера. Ті ж, кому державних коштів не вистачило, або чекають своєї черги, або шукають спонсорів, або вирішують проблему всією громадою.

Але іноді в села приходить неочікувана допомога з–за кордону. Євреї, німці, болгари, греки та представники інших національностей намагаються покращити життя своїх братів по крові, які компактно проживають на території України. Водночас на розвиток медицини, особливо сільської, виділяються чималі кошти. Так, з ініціативи Федерації грецьких товариств України (ФГТУ) Міжнародна благодійна організація «Лікарі світу — Греція» надала значну допомогу медичним закладам Донеччини. Її загальні витрати на підтримку охорони здоров’я в Україні склали 370 тисяч євро. А починаючи з 1998 року, в нас ефективно діє програма Всесвітньої ради греків зарубіжжя з надання першої медичної допомоги сільському населенню. На сьогодні програма охоплює не один десяток селищ, в яких за кошт благодійників утримуються медпункти, закуповуються ліки та нараховується зарплата медсестрам.

Буквально три дні тому в маленькому селі Володарського району, що на Донеччині, завдяки допомозі з Греції відкрився новий фельдшерсько–акушерський пункт. ФАП, який працював тут донедавна, взагалі треба було закрити через аварійність. Провалений дах, «убиті» стіни, холод і вологість — у таких умовах мусила приймати пацієнтів тамтешня медсестра. Дізнавшись про таку проблему, грецький медичний фонд «Гіппократи» виділив кошти на рекон­струкцію приміщення. До іноземців долучилися місцеві підприємці, і сьогодні хворі не бояться, що під час огляду на них впаде шматок стелі. В аптечці ФАПу тепер вистачає медикаментів та витратних матеріалів, тож медсестрі більше не доводиться купувати бинт і йод за власні гроші.

Друзям греків — також безкоштовне лікування

Кошти грецьких благодійників витрачаються не лише на допомогу занедбаним українським ФАПам. Як розповіла «УМ» голова Федерації грецьких товариств України Олександра Проценко–Пічаджі, у 2001 році на базі Маріупольської міської лікарні №2 зусиллями Всесвітньої гуманітарної організації Hellenicare був створений Грецький медичний центр. Його фахівці безкоштовно лікували пацієнтів, які належали до десяти категорій соціально незахищених громадян. Лікарі надавали консультації та прописували ліки хворим, які приходили до центру. Крім того, мобільні бригади медиків періодично виїжджали в села, де оглядали людей, виявляли чимало патологій та направляли на подальше лікування.

Тимчасовий центр припинив свою роботу у вересні 2003 року, коли з ініціативи Федерації грецьких товариств України в Маріуполі відкрився «храм здоров’я» — автономна триповерхова будівля Грецького діагностичного медичного центру. Сучасна клініка площею близько 1200 квадратних метрів була зведена завдяки значним пожертвам одного з грецьких підприємців — Антоніоса Дудоса — та Фонду Ставроса Ніархоса.

Як розповіла «УМ» Олександра Проценко–Пічаджі, за п’ять років роботи Центр отримав статус одного з найкращих небюджетних медичних закладів. Сьогодні там можна пройти обстеження і зробити імунологічні, біохімічні та клінічні дослідження на сучасному устаткуванні. Так, для мамологічного обстеження використовується апарат «Альфа СТ», для рентгенологічного — обладнання «Сіменс», яке має дуже нізкий рівень радіаційного випромінювання (у вітчизняних державних лікарнях працюють лише декілька аналогічних апаратів, решта — агрегати, які давно вже не використовують у Європі).

Для греків Донеччини і діагностика, і лікування в маріупольському «храмі здоров’я» проводиться повністю безкоштовно. Більше того, друзям греків (родичам, знайомим, колегам — усім людям, яких «за ручку» приводить грек) також не треба платити за послуги лікарів. Отакий собі комунізм в окремо взятому регіоні. Часто до медичного центру приїздять селяни, які за життя не бачили медичного обладнання, складнішого від термометра з фонендоскопом. Тож не дивно, що в багатьох пацієнтів фахівці виявляють задавнені патології системи травлення, дихання, серцево–судинної системи тощо. За словами Олександра Проценко–Пічаджі, за останні три роки Грецький медичний центр виявив 246 випадків онкопатологій, із них 188 — рак молочної залози. Загалом же, починаючи від 2004 року, у стінах медичної установи побували понад 55 тисяч пацієнтів. Із них вісім тисяч пройшли мамологічне обстеження, понад сім тисяч зробили рентген, 18,4 тисячі були на ультрозвуковому дослідженні, понад три тисячі людей зробили електрокардіограму.

Гроші на реактиви, зарплату персоналу, утримання приміщень та інші потреби виділяє Грецький медичний фонд «Гіппократи», заснований Всесвітньою радою греків зарубіжжя у 2004 році. Цей Фонд фінансується організацією Hellenicare, держдепартаментом США, урядом Греції та іншими меценатами. Варто зазначити, що загалом фонд «Гіппократи» підтримує в Україні п’ять програм: гуманітарну; «Сільські медсестри»; «Мобільні бригади лікарів»; «Грецький медичний центр» і мамологічну програму.

 

ДО РЕЧІ

Мобільна бригада, яка складається з висококваліфікованих лікарів, щотижня здійснює чотири виїзди до пацієнтів у села Донеччини з компактним проживанням греків. За 2004–2008 роки лікарі здійснили понад тисячу виїздів й обстежили 46,3 тисячі пацієнтів. Майже 40 тисяч оглянутих відразу ж отримали необхідні медикаменти.