«Україна»: тест «здали»

27.09.2008
«Україна»: тест  «здали»

(Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.)

«Нинішня кампанія всеохоплюючого тестування стала очевидним проривом української системи освіти...» — так про зовнішнє незалежне оцінювання, яке вперше проводилося цього року в нашій державі, висловився міністр освіти і науки України Іван Вакарчук. І тут Іван Олександрович був цілком щирий і правий, якби не додав: «Відбувся стратегічний прогрес, особливо в реалізації конституційного права кожного громадянина мати рівний доступ до вищої освіти». Виявляється, не кожного! Сертифікат сертифікатом, а не буде студентів — не буде клієнтів. Іноді байдуже, які у тебе знання. Головне — зробити правильний вибір ВНЗ.

Як от, приміром, обрати Горлівську філію Університету III—IV рівня акредитації «Україна». Оголошення про набір абітурієнтів, яке потрапило до «УМ», перш за все вразило своєю нахабністю, адже було надруковане не будь–де, а на першій шпальті Горлівської міської газети з назвою ще радянської епохи «Кочегарка». Отже, дослівно текст оголошення такий: «Зараховуємо абітурієнтів без сертифікатів або із сертифікатами менше 124 балів Українського центру оцінювання якості освіти — за результатами внутрішнього тестування».

Таке відверто сміливе твердження спершу викликало подив. Адже досі не забута історія з Києво–Могилянською академією, яка відмовилася виконувати розпорядження МОН приймати вступників на основі результатів зовнішнього оцінювання і була піддана жор­сткій критиці. Горлівській філії «України» до НаУКМА, звісно, далеко, але «рівний доступ», як казав міністр, треба зберегти — не переманювати на контрактну основу тих, хто не подолав відмітку в 124 бали, не пройшов тестування, а відтак і диплом отримає, м’яко кажучи, не вартуючи його. Навіть, якщо студенти — «живі гроші».

Відтак «УМ» зателефонувала власне у філію університету в Горлівці Донецької області, пославшись на одного з тих, хто «не дотягнув, але хоче». Голос у приймальні терпляче вислухав нас, запевнивши (зафіксовано аудіопристроєм. — Авт.) що сертифікат — річ не обов’язкова.

— Та існує проблема: я не складав тестів через хворобу.

— Приходьте у будь–який час — приймуть.

— Точно приймуть?

— Та не хвилюйтеся, приймуть!

Після цього «УМ» вирішила провести аналогічне розслідування уже безпосередньо в Києві, зателефонувавши у представництво Університету «Україна» по вулиці Хорива. Яким було наше здивування, коли єдиною причиною хвилювання жіночого голосу в приймальній комісії був не натяк на відсутність сертифіката зовнішнього незалежного оцінювання, а щоб ми... вклалися у терміни й устигли подати решту документів. Коли ж кореспондент «УМ» напряму пояснив, що хоче вступити без сертифікату, на наше здивування, там відповіли: «Тоді вам слід зателефонувати Віктору Володимировичу...»

За телефоном, який вказала жінка в університетській телефонній базі даних, справді зафіксований Віктор Володимирович. Принаймні це нам підтвердили в тому ж таки університеті. «Так, це номер Віктора Малишева». Згідно з офіційним сайтом «України», пан Малишев обіймає посаду «проректора з питань прогнозування потреб у спеціалістах та формуванні контингенту студентів». Чи може він дійсно «вирішити» питання вступу без сертифіката, як вважали в іншому кабінеті, нам невідомо. А ось у тому, що принаймні у двох представництвах Університету «Україна» коїться щось, що суперечить розпорядженням Міністерства освіти щодо цьогорічного вступу за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, сумніву не викликає.

Заступник директора Де­партаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Коровайченко, до якого «УМ» звернулася з проханням прокоментувати ситуацію, підтвердив помічений «УМ» факт і назвав дії Горлівської філії такими, що заслуговують на втрату представництвом ліцензії. «Ми вже проводимо відповідну перевірку. Приймати на навчання без сертифікатів або з сертифікатами з балом менше 124 заборонено актом, затвердженим Міністерством юстиції. Після перевірки можемо скасувати і весь цьогорічний набір, позбавивши філію ліцензії».

Утім, коли «УМ» знову зателефонувала в Горлівку й «виклала карти на стіл», попросивши пояснення, там запевнили, що в газеті «Кочегарка» трапилася груба помилка, адже мався на увазі прийом не просто абітурієнтів, а абітурієнтів–інвалідів, які підпадають під певні квоти. І хоча в самій «Кочегарці» підтвердили факт спростування оголошення, залишилося незрозумілим, чому документи від абітурієнтів приймали цілий місяць (оголошення про набір надруковане в «Кочегарці» 23 серпня), а помилку «виявили» лише після того, як філією зацікавилося міністерство. І навіщо тоді потрібна приписка «за результатами внутрішнього оцінювання». За словами пана Коровайченка, звертатися до правоохоронців міністерство наміру наразі не має. А питання, хто з’ясує, скільки ще таких ВНЗ відверто «здали» тести, які так старанно впроваджувала команда Івана Вакарчука, наразі — без відповіді.