Хіба ревуть воли, як ясла повні?

27.09.2008

Фактично всі нещасні тварини — чотири воли рідкісної породи, завезені з Румунії, шість чистокровних верхових коней і середньоазіатська вівчарка — у закинутому господарстві колишнього радгоспу «Комінтерн», що в селищі Залізничне поблизу Бахчисарая, були приречені на повільну голодну смерть. На їхнє щастя, на те «комінтернівське» обійстя випадково натрапила одна жаліслива мешканка Сімферополя. Про «заточення» друзів наших менших добра жінка негайно поінформувала місцеве телебачення, центр допомоги безпритульним тваринам та республіканську асоціацію «Екологія та світ».

«На момент нашого прибуття тварини перебували у вкрай виснаженому стані. Наприклад, коні, прикуті до стійла ланцюгами, жували власний гній. У цьому ж дворі стояли трейлер із київськими номерами та чумацькі вози», — розповів «УМ» про побачене в Залізничному заступник голови асоціації «Екологія та світ» Андрій Артов. За його словами, негайно був складений відповідний акт перевірки, і наразі його копії направлені до Крим­ської прокуратури, місцевого главку міліції, профільної комісії ВР автономії і Республіканського комітету захисту природи.

А щодо бездушного господаря тварин і стайні–в’язниці, то його вдалось вирахувати через Ялтинську кіностудію. Ним виявився російський каскадер В’ячеслав Бурлачко, котрий на момент виявлення нещасних тварин уже був у Санкт–Петербурзі. Утім каскадер знайшов виправдання: мовляв, після зйомок, у яких були задіяні його тварини (тоді над новим фільмом разом із приватною кіностудією працював російський кінорежисер Артур Бальцер. — Авт.), на час свого від’їзду він доручив поратись із худобою якійсь місцевій кралі. Та нібито попервах із подружкою це справно робила. Але потім майже весь фураж дівчата «загнали» на сторону, а самі хутко щезли. Тож тварини залишались без нагляду приблизно... три тижні. Після скандалу Бурлачко телефоном передоручив коней і волів якомусь знайомому з того ж таки Залізничного. Але в екологів і природозахисників немає твердої гарантії, що на цей раз тварини справді в безпеці. Тому, як зізнався «УМ» Андрій Артов, вони вирішили найближчими днями знову завітати до «каскадерського» двору в Залізничному.