Непрофесійні ще на 27 років?

27.09.2008

Перехід на повністю професійну армію знову відкладається. «Це зірвано бездарним підходом уряду», — заявив учора Президент, відкриваючи засідання Ради національної безпеки й оборони. А все через те, що як у поточному Державному бюджеті, так і в його проекті на 2009 рік закладені відверто недостатні обсяги фінансування Збройних сил. За словами Віктора Ющенка, видатків, передбачених урядом для армії, вистачає винятково на нагальні потреби, і лише дрібна частка йде на розвиток. За таких умов, підрахував Ющенко, перехід на контрактну форму служби в армії відбудеться років через 27...

А тим часом перед загрозою зовнішніх викликів «забезпечення обороноздатності держави та розвитку Збройних сил набуває особливої актуальності», наголосив глава дер­жави. «Я не можу дати акцепт на такий урядовий підхід до теми фінансування оборонної функції і безпекової політики держави. РНБО повинна виступити однозначно: не треба цей популізм продовжувати на українському війську. Я не можу назвати патріотами тих людей, які так ставляться до солдата», — заявив Ющенко, вимагаючи від Кабміну адекватного фінансування Збройних сил на наступний рік.

Зрештою РНБО проголосувала за збільшення видатків на армію до 2,5 відсотка ВВП. Юлія Тимошенко при голосуванні утрималася.

Розкритикував Президент і політику уряду в газовій сфері. Зокрема, те, що так і залишаються невирішеними проблеми національної компанії «Нафтогаз України». «Ані рішення РНБО від 1 лютого 2008 року, ані фінансовий план компанії, затверджений урядом із більш ніж піврічним запізненням, на сьогодні не виконуються», — зауважив глава держави. Оскільки за останні 2,5 року ціна імпортного природного газу зросла в 2,2 раза, а на внутрішньому ринку тарифи залишилися на колишньому рівні, збитки НАК «Нафтога» через непокриття різниці в тарифах сягнули 9,1 млрд. грн.

Також Президент вимагає від Кабміну розпочати офіційні переговори з Росією в газовій сфері. «Ті заяви, які викладалися урядом стосовно цього питання, повинні бути розшифровані, мають бути сформовані директиви, і ми повинні день за днем невпинно вести ці важкі переговори, а не перешіптування», — зазначив В. Ю.