Тут були Queen...

16.09.2008
Тут були Queen...

Queen на все життя залишаться у пам’яті 300 тисяч глядачів такими вільними і неперевершеними.

«Два місяці тривали переговори, щоб гурт виступив в Україні», — каже Олена Франчук, засновниця Фонду АнтиСНІД на прес–конференції перед концертом Life must go on!. Ось і дочекалися. Не вірячи власним очам, 12 вересня ми стояли на найбільшій у Європі харківській площі Свободи і не йняли віри, що для нас співають ті самі «квіни».

 

Чудові «старі дядьки»

Для них це було перше шоу туру. «У це важко повірити. Для 350 тисяч харків’ян. Вони скандували, кричали, сміялися і плакали... Це була зустріч, яку важко собі уявити. Ми були вражені й моментами навіть дуже емоційні. Це був концерт із купою спонтанних і часом безглуздих моментів. Декілька разів ми навмисне допускали помилки, щоб усі зрозуміли, що це справжній концерт, вживу. Я думаю, ви всі відчули, що це була незабутня ніч у нашому житті — спасибі вам, українці!», — так Брайян Мей поділився враженнями про харківський виступ у своєму блозі.

Концерт почався рівно о 19.30 і тривав дві години 25 хвилин. За роки застою Queen не втратили драйву і взагалі не виглядали на гурт пенсіонерів. Музиканти виконали 28 пісень і дві інструментальні композиції. Їхнього драйву вистачало, щоб запалити всю площу Харкова. «Для нас дуже важливо розуміти, що ми не померли. Важливо бути не тільки старими дядьками, які грають старі хіти. Хоча ми і є старі дядьки, але граємо нові хіти», — натякнув на свою персону на прес–конференції новий соліст Queen Пол Роджерс. І саме з цим прогадав. Бо коли він вийшов на сцену зі своєю новою піснею, публіка притихла і з чемністю чекала, коли ж повернуться «квіни». Пол Роджерс втямив, що для багатьох Queen це Фредді Мерк’юрі, тому під час концерту намагався своїми жестами і манерою співу нагадувати першого соліста гурту. Він так само походжав по сцені з підставкою для мікрофона, так само кричав зі сцени: Beautiful!. Але то було геть не те. Тембр голосу Роджерса не дотягував до тембру Мерк’юрі. Хоча головний ініціатор концерту, бізнесмен Віктор Пінчук каже, що річ зовсім не в цьому. «Головне завдання цього концерту, — каже Пінчук, — це нагадати людям, що один якийсь необережний fuck може змінити все твоє життя. Може змінити, а може навіть його й завершити. Цих двох людей у жодному разі не варто порівнювати. Бо їх апріорі порівняти неможливо».

У Харкові британці віддали данину тому, хто змінив уявлення багатьох людей про цей світ. Під час «Bohemian Rhapsody» музичну партію грали «квіни», а вокальна звучала в записі — голос Фредді Меркюрі з концерту Live at Wembley 1986 року. І тут публіка справді заплакала, від відчуття, кого втратила і від чого. На великому екрані, розташованому позаду сцени, показали архівне відео Фредді у роботі. Це було неймовірне відчуття, в якому перепліталися сум, радість і жаль водночас. Нагадаємо, соліст Queen помер 1991 року від СНІДу.

Що змусить «квінів» повернутися до Харкова

Буквально вся площа упродовж майже двох з половиною годин червоніла від прапорців із написом Queen Life must go on! і не припиняла плескати в долоні. Від сцени і до останніх рядів люди скандували під кожен черговий хіт рокерів. А наших вельми важливих персон «розвела» на драйв лише пісня We Will Rock You. Винятками були Олена Франчук і Наталя Могилевська, які танцювали, стрибали, тупали ногами не припиняючи. Їх умінню поводитися на рок–концерті слід було повчитися гімнастці Лілі Подкопаєвій, скандальному меру Харкова Михайлу Добкіну з дружиною і дочкою, секретарю Харківської міськради Геннадію Кернесу, екс–послу США в Україні Карлосу Паскуалю, гендиректору ICTV Олександру Богуцькому, російському хокеїсту Павлу Буре, регіоналам Валерію Коновалюку, Нестору Шуфричу та Інні Богословській.

У другій частині концерту Роджер Тейлор заспівав свою пісню Say it’s not true, присвячену боротьбі зі СНІДом, яку написав для проекту Нельсона Мандели «46664». «Ця пісня — про Віл/СНІД. Я надіюся, що ніхто з вас не захворіє, і це ніколи не трапиться з тими, хто присутній сьогодні на концерті. Я хотів би, щоб ви були справді обережні!», — з сумом у голосі сказав сер Роджер Тейлор.

Queen на біс не виходять. Про це знали харків’яни, але не вірили, що принцип непорушний. Коли британці пішли зі сцени під композицію God Save the Queen, то вже ніякі скандування їх назад не повернули. І лише через хвилин двадцять, коли хвиля натовпу ринула до виходу, музиканти, скинувши з себе «корони», почали потихенько збирати зі сцени гітари, барабани і мікрофони. «Ми не мали з ними ніякої мороки. «Квіни» все, до найменшої деталі, привезли з собою», — пояснила «УМ» одна з організаторів.

У світове турне кожен із гурту взяв із собою найближчу людину. Брайян Мей — молодшу дочку Емілію, Роджер Тейлор — подружку, на яку пальцем під час прес–конференції у «Прем’єр Палаці» показував продюсер Джим Біч, а Пол Роджерс приїхав із дружиною Синтією. Барабанщикові дружина спеціально для туру зробила футболку, на якій написано англійською: «Давайте любити життя» і українською: «Зупинімо СНІД». До речі, Роджер Тейлор не вперше в Україні. «Я був тут багато років тому. Приїжджав із другом кататися на лижах у Карпати, пам’ятаю, що було дуже–дуже холодно, ми не знали куди їдемо, але люди були прекрасні, дуже доброзичливі», — згадував Роджер.

«Атмосфера неймовірна! І цю енергію від концерту просто неможливо не відчути. Я вірю, що вся енергія може бути направлена на покращення ситуації з Віл/СНІДом у нашій країні. Такі ситуації змінюють світ на краще, — каже журналістам після концерту Олена Франчук. — Я щаслива, що була гарна погода. Коли до початку концерту почав накрапати дощ, я подумала: «Боже, ні!».

Харківські студенти не змогли зробити подарунок музикантам Queen, тож «озолотили» своєю креативністю організаторку концерту Олену Франчук. Їй через помічника Павла Пімінова передали великий фалос із мочалки, начебто одягнутий у презерватив, з написом condoms = no problems. Олена Франчук сфотографувалася з дизайнерською штучкою харків’ян.

Увагу «квінів» привернув величезний арт–проект «Графіті проти СНІДу», який художники намалювали неподалік від сцени. На площі 192 кв. м зображено портрети учасників групи і символи боротьби проти СНІДу. Британці мали намір залишити там свої автографи і навіть приготували спеціальні маркери. Але не встигли. Думаю, ми їм дамо шанс повернутися на найбільшу площу Свободи і написати під своїми портретами: «Тут були Queen»...