Мрії на потім

16.09.2008
Мрії на потім

Дмитро Забірченко не встигає за Керемом Тунчері. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Опустилися на землю

«Де ж ми побачили справжню збірну України: в грі проти французів чи проти турків?» — питали журналісти головного тренера наших «гуліверів» після домашньої поразки команді Туреччини. Валентин Мельничук виглядав дещо розчарованим, але підопічних захищав, беручи провину на себе. «Треба розуміти, в яких чемпіонатах грають суперники, і в яких — наші хлопці. Навіть у своїх українських клубах далеко не кожен потрапляє до основного складу. Певно, і я не зумів довести команду до необхідних технічних і фізичних кондицій», — пояснював причини невдачі фахівець.

Зрозуміло, що неприємним сюрпризом для тренерського штабу стала й відмова клубів УБЛ (передусім, «Львівської політехніки» та «Дніпра») відпускати шістьох своїх баскетболістів до збірної. Чотирьом із них Мельничук відводив роль гравців основного складу, а так йому «обламали руки й ноги». «Після перших двох кваліфікаційних матчів ми сподівалися, що в нас є колектив, здатний боротися з грандами європейського баскетболу. Та все ж за короткий проміжок часу важко створити боєздатну команду», — ділився думками керманич.

Попри всі негаразди, українські вболівальники вірили в збірну. Минулої суботи в київському Палаці спорту їх зібралося три з половиною тисячі. Щоправда, цього разу компанію на трибунах їм склали й дві сотні галасливих турецьких фанів — переважно студентів київських ВНЗ.

Ще до стартового свистка арбітра господарі зазнали чергового удару — через травму так і не зміг вийти на майданчик капітан команди Артур Дроздов. Утім, усупереч усьому, «синьо–жовті» почали активно й пішли у 8–очковий відрив. Боснійський наставник гостей Богдан Танєвич за рахунку 12:5 на користь українців узяв тайм–аут, після чого його команда заграла більш злагоджено. Зіркові Тюркоглу з «Орландо меджик», Тунчері з «Реалу» й Ільясова з «Барселони» не тягнули ковдру на себе. На турецьке щастя, в їхньому національному чемпіонаті вистачає гравців високого рівня.

Поступово наші опоненти нарощували перевагу, а в господарів гра не клеїлася. Мельничук тасував склад, але важко було знайти виконавця, котрий би не помилявся. Підсумкові 23 втрати м’яча багато про що свідчать. Збірна Туреччини на класі довела поєдинок до логічної перемоги («плюс 22») й достроково забронювала собі путівку на Євробаскет–2009. Українці ж намагатимуться пробитися туди через додаткову кваліфікацію наступного року. Але перед цим треба гідно довести до завершення нинішній турнір.

Ціна очка

Жіноча збірна України в останньому турі відпочивала й чекала завершення баталій як у своїй, так і в інших групах. Литовки та ізраїльтянки прогнозовано здолали, відповідно, німкень і британок, потіснивши підопічних Володимира Брюховецького на третє місце. Напряму ж на Євро–2009 їдуть лише дві кращі команди.

Наші дівчата мали шанс потрапити до фінальної частини турніру як краща третя команда з усіх груп. Але за додатковими показниками вони поступилися угоркам (група С). Вирішальним стало співвідношення закинутих і пропущених очок. У збірної Угорщини воно дорівнює 1,1036 (554/502), а у українок 1,1006 (580/527). Якби в будь–якому з матчів «синьо–жовті» пропустили на два очки менше, на Євробаскет поїхали б вони. А так — і наша жіноча збірна змушена буде битися за путівку на турнір у додатковому відборі в січні наступного року.

 

ТАБЛО

Відбірковий турнір чемпіонату Європи 2009 р.

Чоловіки. 4–й тур. Група С. Україна — Туреччина — 64:86 (16:17, 18:23, 16:27, 14:19; Р. Кривич (22), Ліщук (14), Агафонов (7) — Гонлюм (17), Арсан (13)), Бельгія — Франція — 65:71.

Турнірне становище: Туреччина — 8, Франція — 6, Бельгія, Україна — 5.

Жінки. Група А. Ізраїль — В. Британія — 75:69, Німеччина — Литва — 57:67.

Підсумкове становище: Ізраїль, Литва — 14, Україна — 13, Німеччина — 10, В. Британія — 9.