Експертиза на вірність

10.09.2008

Генеральна прокуратура відмовила Службі безпеки України у створенні робочої групи щодо звинувачень уряду і Прем’єр–міністра Юлії Тимошенко в національній зраді. Про це повідомила сама Тимошенко під час програми «Свобода слова» на ICTV. «Вивчивши всі звинувачення, Генпрокуратура гарною бюрократичною мовою покрутила СБУ біля скроні й сказала: «Та ви що? Може, ми і Генпрокуратура, може, ми десь і робимо щось не так, але ми вже остаточно не губитимемо честь мундира», — оцінила рішення ГПУ Юлія Тимошенко.

У листі на адресу голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка Генпрокурор Олександр Медведько пише, що з низки фактів, закинутих Тимошенко, вже проводилася перевірка. Щодо низки справ тривають судові справи. «Наведені в листі інші доводи не містять інформації про конкретні порушення закону, завдану шкоду та винних у цьому службових осіб. Пропозиція щодо необхідності спільної оперативно–слідчої групи є передчасною, оскільки на даний час відсутні передбачені кримінально–процесуальним законодавством підстави для її створення», — йдеться в листі, який на інтернет–сайті «Української правди» розмістив журналіст Сергій Лещенко.

Генпрокуратура також відзначила, що «питання невиконання Кабінетом Міністрів України рішень РНБО не відноситься до компетенції органів прокуратури», а на звернення секретаріату Президента щодо оцінки загроз, які несуть національній безпеці дії окремих службових осіб уряду, Служба безпеки має право провести перевірку й сама.