Мультик — до суду

10.09.2008

Російський продукт — мультфільм «Різдвяні пісеньки від містера Говняшки з серіалу «Пів­денний парк» — визнано елементом екстремізму. Днями Міжрайонна прокуратура подала заяву до Басманного суду Москви про визнання, згідно з Законом «Про протидію екстремістській діяльності», змісту однієї серії зазначеного мультсеріалу екстремістським, пише сайт Newsru.com. На думку експертів прокуратури, мультфільм «може викликати негативну реакцію у переважної більшості глядачів, позаяк він принижує честь і гідність християн та мусульман, може спровокувати міжнаціональний конфлікт, сприяти міжрелігійному розбрату». Тому підсудним може стати не лише вигаданий пан Говняшка, а й його пропагандист — російський телеканал «2х2», який випустив крамолу в ефір.

Містер Говняшка — це такий собі антроморфний персонаж: на вигляд чоловічок–фекалія, але багато говорить і, судячи з прокурорського подання, говорить зло, не по–Божому. Вдягнутий він у капелюшок, який нагадує ковпак Санти Клауса. У серії, яку препарувала московська прокуратура, є такий епізод: листоноша каже: «Знаємо ми, хто насправді подарував нам свято Різдва», а інший персонаж відповідає, мовляв, «Містер Говняшка — різдвяна какашка». Прокуратура зробила висновок про «смислову пов’язаність цих висловлювань і наповненість їх змістом, який несе в собі наругу над Ісусом Христом».

Це вже не перший судовий випадок з каналом «2х2»: як нагадує радіостанція «Ехо Москви», раніше телеканал викликав гнів протестантів, які звинуватили його у явній та прихованій пропаганді гомосексуалізму, педофілії та загалом аморального способу життя.

Клава СТУКІТ